Jahapp här körs det vidare med att göra julgodis. Och jag testar nya sorter som jag inte gjort förut.
Den här kolan blir mjuk och inte seg. Förmodar att det är chokladen som gör den sådan. Sambon blev väldigt förtjust i dem när de var klara och hade nog kunnat äta upp allihop om jag inte stängt in dem i en liten låda.
Ingredienser
50 g smör
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g mörk choklad
Gör så här
Smält smöret i en tjockbottnad gryta.
Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock, rör om då och då. Kolan är klar när termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg till hård.
Koktid ca 20 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten.
Ta grytan från värmen.
Hacka chokladen och rör ner den i smeten. Rör tills den har smält. Häll upp smeten i en form klädd med smörpapper ca 20 x 20 cm.
Låt den kallna och skär i bitar.
Förvara kallt.
Nina säger
Jag fullkomligt älskar när du lägger ut recept. Blir så inspirerad och får sån lust att sätta igång på en gång.
🙂
Tänkte ge mig på att göra sån här fudge. Undrar en sak om receptet.
1 burk kondenserad mjölk och 1,25 dl mjölk. Det ska alltså vara bägge sorterna och ska de i samtidigt då i början?
Finns kondenserad mjölk i de flesta mataffärerna eller?