24 st
Ja, jag testar vidare med mina surdegar. De här grissinisarna blev väldigt goda och dessutom väldigt mättande. Har du ingen surdeg kan du naturligtvis göra den från början. Skulle du ha en vanlig vetesurdeg ståendes kylen kan du på morgonen innan du bakar ta en-två matskedar vetesurdeg och blanda med 1 dl vatten och dl fullkornsvetemjöl. Till eftermiddagen brukar det ha blivit en aktiv deg av det.
Ingredienser
1 dl aktiv surdeg på fullkornsvetemjöl
0,5 dl vatten
0,5 dl olivolja
4 dl fullkornsvetemjöl
1 tsk salt
smaksättning efter humör
Gör så här
Häll surdegen i en bunke.
Häll på vatten och olivolja.
Rör om tills allting är blandat.
Vill du ha samma smaksättning på alla grissinisarna kan du hälla i din smaksättning nu. Smaksättning kan vara sesamfrö, färsk finhackad rosmarin, fint riven ost.
Häll i mjöl. Mängden mjöl kan variera något beroende på hur lös din surdeg är. Börja med 3 dl och fyll på tills degen känns bra.
Knåda degen till den känns bra. Ca 10 minuter för hand eller 5 med maskin.
Låt degen jäsa i ca 1 timme.
Härefter knådar du degen igen. Den är nästan lite seg. Jag delade här degen i två delar och blandade färskhackad rosmarin i den ena delen och sesamfrö i den andra halvan ( 1-2 msk av vardera).
Dela sedan degen i 24 delar och rulla ut dem till grissinisarna. Degen är väldigt hållbar så det går att göra ganska tunna grissinisar.
Lägg grissinisarna på en plåt. Täck dem med en handduk och ställ dem i en kall ugn eller på annan dragfri plats.
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt dem jäsa i 20-30 min.
Baka i 10-15 min, beroende på tjocklek på grissinisarna.
Lämna ett svar