Ca 30 st
Sambon och jag gillar hamburgare. Dock inte sådana där kladdiga man köper på hamburgerställen som McDonalds eller dylikt. Men sådana som någon lagt ner lite jobb på eller sådana som vi gör själva. Vi brukar emellanåt baka egna bröd, göra goda burgare med lite goda grejer till. Eftersom jag just nu är i en stor bakperiod så har jag även bakat hamburgerbröd att ha i frysen tills de behövs. Och försökt göra dem lite nyttigare. Det kommer nya, roliga mjöl hela tiden.
Ingredienser
7 dl vatten
50 gr jäst
2,5 tsk salt
1 dl matolja
1 ägg
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrö
ca 2 l fullkornsvetemjöl
topping
ägg
sesamfrö
Gör så här
Värm vattnet till ca 37 grader.
Blanda ut jästen i vattnet.
Blanda ner salt, olja och ägg.
Häll ner solrosfrö och linfrö och rör ihop.
Blanda i mjölet och arbeta degen.
Dela degen i två delar som du rullar till en rulle.
Skär i bitar om ca 65 gr styck.
Rulla varje bit till en bulle och platta sedan ut till ett lagom stort hamburgerbröd.
Låt jäsa i ca 40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och häll på sesamfrö.
Baka i 225 grader i ca 12 minuter.
Lämna ett svar