Nu är visserligen julen snart över, men tänkte ändå lägga in ett par recept med finska jullådor. Min mamma kommer från Finland och jag är uppväxt med lådor till jul. Och det är dessutom väldigt gott! Potatislåda, skinka, brunkål och skinksky är bara sååå gott. OK – det är väl inte världens nyttigaste – men det är också bara jul en gång om året.
Ingredienser
1 kg potatis
2 ägg
lite drygt 1 dl sirap
3 dl mjölk
3 msk vetemjöl
Gör så här
Skala och koka potatisen mjuk.
Mosa potatisen. Använd gärna en elvisp, den kan du sedan fortsätta att använda.
Blanda i mjölken, mjölet, sirapen och äggen (fortsätt med elvispen).
Rör om ordentligt. Smaka av smeten så att du tycker det är gott. En del vill ha lite mera sirap.
Häll i en ugnsfast form.
Baka i 175 grader 50-60 minuter.
Lådan stiger lite och skall bli gyllenbrun ovanpå.
Den är lös när den är alldeles nybakad, men det ska den alltså vara.
Använder du den dagen efter kommer den att vara fastare.
Lämna ett svar