Ca 36 bullar
Fick för mig att baka lite julkakor. Eller rättare sagt julbullar. Hittade inte något recept som var precis vad jag ville ha så jag har blandat ihop ett par olika. Jag gillar enkla runda bullar och med den här degen blir de väldigt luftiga och fina. Har du ingen assistent eller annan maskin går det såklart lika bra att älta degen för hand.
Doften i köket när man bakar dem blir helt underbar!!
Ingredienser
Fördeg
375 gr vetemjöl
25 gr socker
50 gr jäst
250 gr mjölk
15 gr grovt krossad kardemumma
1 gr saffran
Bortgörning
55 gr socker
10 gr salt
4 äggulor
500 gr vetemjöl
125 gr smör
200 gr mjölk
———-
150 gr russin
100 gr mandel, skållad och grovt hackad.
———
1 ägg
lite salt
lite vatten
Gör så här
Fördeg
Lös upp jästen i mjölken.
Blanda i kardemumma och saffran.
Blanda i mjölet.
Arbeta degen på låg hastighet i ca 10 minuter.
Låt jäsa i ca 30-45 minuter.
Lägg russinen i blöt i vatten.
Bortgörning
Blanda ner socker, salt, ägg, mjöl och mjölk och arbeta degen på låg hastighet i 5-6 minuter.
Tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och arbeta degen i ca 10 minuter till.
Häll vattnet av russinen och låt dem rinna av i en sil.
Blanda i mandel och russin i degen.
Låt jäsa i 30 minuter.
Dela degen i bitar om ca 45-50 gr.
Rulla till runda bullar.
Sätt tolv bullar på varje plåt.
Täck med en duk och låt jäsa i ca 60 minuter.
Sätt samtidigt ugnen på 230 grader.
Blanda ett ägg med lite vatten och lite salt.
Pensla bullarna med äggblandningen.
Baka bullarna mitt i ugnen ca nio minuter..
[…] Saffransbullar med russin och mandel […]