Idag har jag bjudit på kaka på jobbet eftersom jag imorgon byter avdelning och idag således är min sista arbetsdag på mitt nuvarande jobb. Jag är inte förtjust i vanlig tårta så jag såg istället till att baka en riktigt smarrig chokladkaka. Den här kakan är mäktig, tung och fantastiskt god. Den är helt och hållet GI-befriad. Den går bra att baka flera dagar i förväg. Faktum är att den blir bara godare av att stå ett par dagar. Räcker till många eftersom den är så pass mäktig som den är.
Ingredienser
Kaka
7 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
200 gr blockchoklad, mörk
200 gr smör
Glasyr
200 gr blockchoklad
4 msk grädde
Gör så här
Kaka
Använd en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Klä den gärna med bakplåtspapper eftersom det här är en lös kaksmet.
Vispa ägg och socker till en tjock pösig smet.
Tillsätt vetemjölet.
Smält smör och blockchoklad och se till att det är väl blandat.
Rör ner chokladröran i smeten.
Grädda kakan i 200 grader i ca 45 minuter. Jag brukar lägga aluminiumfolie över efter ca 10 minuter, finns annars en risk att den bränns ovanpå.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Glasering
Smält blockchoklad med 4 msk vispgrädde i vattenbad och bred glasyr över kakan.
(Har du matberedare kan du istället göra så här: Riv chokladen, sätt sedan i matberedarens kniv.
Värm grädden till kokpunkten och häll sedan ner den i chokladen med kniven igång.
Blir bra konsistens med en gång med den här metoden.)
Vill man göra något lite extra kan man t.ex. smälta lite vit choklad och spritsa på något trevligt litet mönster.
Servera med grädde och gärna med någon frukt eftersom det är en väldigt mäktig kaka.
Den glade amatören säger
Jättebra recept! Riktigt god och mastig, precis som en chokladkaka ska vara. Däremot använde jag en form med mindre diameter, så att jag skulle kunna täcka den med glasyren lättare.
Asta säger
Alla sätt är bra utom de dåliga!