8 portioner
Den här är ur tidningen Buffé. Jag vet att jag tittat på den flera gånger utan att baka den. Så blev vi bjudna på den hos en kompis och sedan var jag tvungen att baka den själv. Det är en mäktig kaka, men väldigt god. Blandad choklad och kolasmak med färska frukter.
Ingredienser
Kaka:
200 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl/mandelmjöl om du vill ha den glutenfri
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör (till formen)
ströbröd (till formen) – om du vill ha den glutenfri använd bara smör alternativt glutenfritt ströbröd
–
Kolakräm:
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 g mörk choklad
150 g smör eller margarin
3 dl vispgrädde
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten. Häll i smörd och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.
Blanda alla ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en hög kastrull (ej alltför vid nedtill). Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar 30-40 minuter.
Rör ner matfettet och låt svalna.
Lägg tårtan på ett fat. Bred över kolakrämen i ett tjockt lager och låt stelna.
Garnera med exotiska frukter, t.ex. physalis, passionsfrukt och färska fikon. Hallon passar också bra till.
Tips:
Jag gjorde som så att jag lät kakan vara kvar i formen och så hällde jag kolakrämen över kakan när den fortfarande var i formen. Det gick väldigt bra.
Smördegspapper eller bakplåtspapper är bra att sätta i botten på formen.
Lämna ett svar