Jag läste någonstans att biff med bambuskott är svensk kinamat. Vet inte om det stämmer eller inte, men här är en variant på hur det kan lagas. Både gott och magert.
Ingredienser
400 gr utskuren biff, innanlår eller rostbiff.
1 burk bambuskott (ca 500 gr)
150 gr champinjoner
salt
svartpeppar
Marinad
2 msk soja
2 msk sherry
ev. 1-2 vitlöksklyftor
1 tsk maizena och arrowrot
1/2 dl vatten
–
2-3 msk olja till stekning
Gör så här
Skär köttet i tunna strimlor.
Låt bambuskotten rinna av och skiva dem tunt.
Skiva champinjonerna.
Blanda alla ingredienserna till marinaden. Lägg i köttet och låt stå i kyl minst en timme.
Sila ifrån marinaden. Rör ihop maizena eller arrowrot och vatten och blanda ner i marinaden.
Hetta upp woken. Häll i oljan och snurra runt grytan så att insidan blir helt inoljad. Lägg i köttet och låt det steka några minuter. Tag upp och lägg under folie så att det håller sig varmt.
Lägg i bambuskott och champinjoner. Stek under omrörning under några minuter.
Lägg tillbaka köttet och häll på marinaden. Smaka av med salt och vatten.
Sänk värmen och låt rätten puttra under lock 2-3 minuter.
Servera med ris.
Lämna ett svar