Caprifol är ett fik på Kärringön i bohusländska skärgården. Jag åt de här kakorna där en gång och de var så himla goda. Gissa om jag blev glad när en kompis hittade receptet i någon mattidning.
Och de blir lika poppis varje gång jag bakar dem till fikat på jobbet.
Ingredienser
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
190 gr smör
4,5 dl farinsocker
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
6,5 dl havregryn
350 gr blockchoklad
0,5 dl hasselnötter
Gör så här
Blanda mjöl, salt och bikarbonat.
Blanda allt socker i en annan bunke. Dvs strö-, farin- och vaniljsocker.
Vispa äggen lätt. hacka choklad och nötter.
Rör smöret mjukt med sockret. Tillställ äggen, vänd ner nötter och choklad och rör till sist ner mjöl och havregryn.
Värm ugnen till 150-160 grader. Lägg matskedsstora klickar smet glest på bakpappersklädda plåtar. Grädda 8-12 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna. Låt svalna på galler.
OBS! De är mjuka när man tar ut dem ur ugnen. De segnar till när de svalnar så det är helt OK.
Lämna ett svar