16-20 bullar
De här bullarna kommer också från ”Kärlek oliver och timjan”, som förresten är en fantastiskt trevlig receptbok. Det här är bra smörgåsbullar och passar också som lite nyttigare hamburgerbröd.
Ingredienser
25 g jäst (jag brukar ta 50)
2 tsk salt
1 tsk honung
6 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 dl råg- eller vetekross
2 dl grahamsmjöl
9 dl vetemjöl + ½ -1 dl extra till utbakningen.
Gör så här
Smula ner jästen i en degbunke. Strö över salt, klicka i honung och slå över lite av vattnet. Rör om tills jästen är löst. Häll i resten av vattnet, oljan, krosset och grahamsmjölet. Rör om. Häll allra sist i vetemjölet och arbeta ihop degen med trägaffel.
Låt sedan degen jäsa i ½ – 1 timme med en handduk över bunken.
Tippa ut degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Det är ingen konst. Dela degen i fyra delar. Skär sedan varje sådan bit i ytterligare 4-5 delar. Rulla ut till små mer eller mindre runda bröd. Lägg efter hand brödbullarna på plåt med bakpapper.
Jäs dem i 10-15 minuter.
Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Grädda bröden i ca 15 minuter.
Låt dem kallna under en bakduk, det är viktigt med just de här bröden som annars lätt blir torra.
Daniel säger
Receptet 25g jäst, du skriver att du brukar ta 50g. 100% mer alltså. Förklaring?
Asta säger
Ingen egentlig förklaring. Jag brukar ta hela paketet helt enkelt och det har fungerat bra. För att slippa ha ett halvt oöppnat paket. Tänkte mest att om någon annan också vill använda hela paketet så fungerar det bra.