Trattkantarellsnacks

Idag har vi varit i skogen. Det var soligt och härligt och det var vackert i skogen. Vi tog våra korgar och gick åt var sitt håll. Maken älgar fram i skogen och det är bäst att han får ta sig fram i sin egen takt. Själv vill jag gå och filosofera lite och det gör man också bäst på egen hand. Jag gick runt i skogen och bara njöt. Hittade inte så mycket svamp, men några trattkantareller här och där blev det. Maken och jag talades vid på telefon och han trodde att han kanske var ovanför mig i backen och att han kanske var på väg åt mitt håll. Vi fick se.

Efter en stund hörde jag att det knakade i skogen och tänkte att det var maken. Jag hojtade: ”Hallå!” – för det har min mamma lärt mig att man ska göra i skogen. Det knakade till ännu mera och plötsligt ser jag, inte maken, men ett ganska stort vildsvin som rusar iväg (jag lovar – jag brukar inte ta miste på maken och ett svin). Faktum är att jag blev faktiskt lite rädd av det där. Man har ju hört talas om att en vildsvinshanne faktiskt kan döda en människa. Jag tänkte dock att det är förmodligen inte så att de söker upp mig och anfaller, förmodligen anfaller de bara om de blir trängda. För att vara säker på att jag inte skulle överraska något vildsvin så började jag sjunga. Så var det någon som hörde en galen människa gå runt i skogen galandes Fritiof och Carmencita, Uti vår hage och Rönnerdahl (försök själva komma på några vettiga låtar när man absolut måste) så var det alltså jag.

I vart fall så kom vi hem med lite trattkantareller och lite vanliga kantareller. Trattkantarellerna fick mamma lite av och resten gjorde jag trattkantarellsnacks av. Trattkantarellsnacks är super, supergott men grymt onyttigt. Men ibland så kan man kanske få lov att synda.

Det här ser inte så aptitligt ut på bilderna, det är lite svårt att få det att se aptitligt ut, men jag lovar, det är bara mums.

Ingredienser


Trattkantareller
Smör

 

Gör så här


Rensa så många färska trattkantareller du vill ha. Tänk på att de kommer att krympa väldigt mycket så var inte för snål.

Lägg svamparna i en torr stekpanna och kör stekpannan på hög värme.

Stek tills vattnet avdunstat. När svamparna börjar fastna i botten är det dags. Då släpper du ner en rejäl klick smör i pannan och sänker värmen på plattan. Nu ska svamparna steka i 1-3 timmar. Du måste hålla koll, om smöret försvinner så måste du lägga i en klick till. Se till att fylla på med smör tills det inte steker torrt. Sedan steker du svampen på medelvärme. Det ska vara så varmt att det steker men inte så varmt att det kan brännas vid. Rör någon gång då och då och håll koll på att smöret inte stekt bort. Låt svampen steka tills den blivit svart och är hård.

Vik en bit hushållspapper i några lager. Lyft svampen över på hushållspappret (utan smöret) och låt fettet sugas in i pappret. Lägg gärna hushållspapper även över svampen.

Smöret i pannan kan du hälla  bort, men om du får lov att äta lite extra fett kan du ta en bit vitt bröd och doppa i smöret så länge det fortfarande är varmt och bara njuta. Jag lovar det smöret är så nedrans gott så man kan bli vansinnig!

Efter det att hushållspappret sugit upp allt överflödigt fett är svamparna klara att äta. Ta ett glas whisky till. Eller ett glas vatten om du vill.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

4 Kommentarer

 1. Oj oj oj vad det lät gott och onyttigt. Har aldrig provat men jag blev väldigt sugen. Får väl se om jag hittar några trattisr i vår skog som jag kan försöka med.

   //Sophie

 2. Hej Asta:)
  Några av mina gladiolusar har blommat…jag tror att 5st av alla lökar
  jag har satt kom det blommor på…jag blev så less på dom att jag tog
  upp alla..jag håller med att dom är rangliga och många gick av…jag
  satte freesia lökar också…men inte en ända kom upp…sur blir man när
  man lägger ner tid och sen att inte någon kom upp…jag satt doftliljor
  också ja där blomma bara 2 st…jag vet inte vad jag gör för
  fel…hihihi…
  Jag fattar inte varför det inte kom mera blommor på alla purjolöks
  liknande blad…hihihi..nästa år kommer jag att sätta ut lökarna direkt
  i rabatten…jag orkar nog inte att förodla inne…dom tar en sån stor
  plats när blasten blir så lång….jag tänkte också först skippa att ta
  upp alla lökar, men så fick jag ett ryck och tog upp alla…
  Ha de bra:)

  Mums det där med trattisarna ska jag pröva…..:)

 3. Pingback: Hoppsan | Asta på vift…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *