Att lista eller inte lista

Det har varit en helg med fint väder. Det har således gått bra att måla utomhus och maken har kunnat fixa nästan färdigt på byggnadsställningen. Det behövs en omgång färg till över spikhuvudena sedan kan vi nog äntligen ta ner byggnadsställningen för i år.

Själv har jag fortsatt i källaren med vindsfönstret. Och det var bara att konstatera att det var en hel del småpill kvar att göra. Det blir inte någon finrenovering det här. Det går inte att göra någon finrenovering av det här fönstret, i så fall får man bygga ett nytt. Därför har jag liksom valt att göra det så att det funkar och förhoppningsvis ser bra ut utifrån.

Här kan man se hur jag satt lister här och där. Vid de röda pilarna.

Klister och lite dyckert för att få dit dem. Och lite här och var så sitter saker löst och vissa passar inte riktigt. Där har jag fått stoppa in små träbitar eller kört in klister blandat med sågspån. Ser inte så vackert ut nu, men ska förhoppningsvis gå att slipa lite snyggar efteråt

Så nu är nästa steg – förhoppningsvis- att börja slipa lite här och där. Det borde i alla fall bli lättare att få dit rutorna när de får stöd på alla sidor och inte bara på en sida som det var med vissa av rutorna. Men visst är det ett häftigt fönster ändå!

Längtar faktiskt efter att få det här fönstret klart. Det är inte en speciellt rolig renovering det här. Att få ett dåligt skick till, inte ett bra skick, utan till ett dugligt sådan.

4 Kommentarer

  1. Visst är det trist när man får göra något halvdant. Funderade bara på det där med att måla. Om jag förstått rätt så är det ett fönster som är jämngammalt med huset och alltså har en hel del år på nacken. Är det röta i fönstret nu för annars har det ju faktiskt klarat sig ganska bra fast det varit omålat. Vi har kattvindsfönstren som inte heller är helt täta och även de är omålade på insidan. De behövde verkligen göras vid utvändigt men insidan är frisk även om den ibland utsätts för lite fukt. Att virket är omålat innebär ju också att det torkar upp om det blir fuktigt. Räcker det inte om du oljar det?

    • Det är nog tveksamt hur mycket av fönstret som är jämngammalt med huset. Det är utbytt bit för bit i olika omgångar tror jag, jag undrar om inte det nästan bara är delar av sidorna som är original. På dem hittade jag gammal färg, inte någon annanstans.
      Det är inte röta, det är helt enkelt så uttorkat att det håller på att trilla isär och även delvis har trillat isär. Min tanke var nog också mycket att helt enkelt hålla ihop fönstret med hjälp av färg. Och att skydda de olika delar av järn som man också använt vid olika renoveringar. Järnbitar som håller på att rosta sönder och som nog skulle må bra av att målas över.Men jag får fundera, jag har lite varit inne på det du skriver också.

  2. Gillar att du bevarar det och lägger ner tid på att förlänga dess livstid.

    • Fast man kan ärligen undra om det snart inte borde gått till de sälla jaktmarkerna. Nåja – det syns bara på långt håll så det ska förhoppningsvis duga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *