Jul

Tänkte att samla allting som hör julen till på ett ställe så kan den som är intresserad hitta allting via ett och samma inlägg.

 Kakor och godis

LussebullarLussekatter
Jättebra recept på Lussekatter. Där är kesella i receptet och det gör att lussekatterna inte blir så torra. Saffran riskerar annars att göra vetebröd torrt.


saffransbullar Saffransbullar med russin och mandel
Jag gillar vetebröd. Och jag gillar vanliga runda bullar. Sådär till juletid kan man ju piffa till dem lite så att de blir lite juliga. Sedan är det bara att njuta.


Amerikansk-fudgeAmerikansk fudge
Alltså det här är något som jag finner absolut oemotståndligt. Jag älskar i princip alla typer av fudge och den här är defitnivit toppen! Den är rejält söt, men ack så god.


chokladkola2 Chokladkola
Det här är ett väldigt bra recept på chokladkola. Kolan blir lite mer som fudge än som kola. Jag gillar seg kola också, men jag föredrar sådan som nästan smälter i munnen.

Det gör den här.


chokladtryffelturkisk Chokladtryffel  med turkisk peppar
Jag älskar lakrits. I den här tryffeln får jag en fantastisk smakblandning av choklad och lakrits. En liten smakexplosion i munnen.


fudgeFudge
Det här är också gott. Vanlig fudge. Eller vanlig och vanlig. Fudge, oavsett variant, är alltid ovanligt gott.


rocky-road-fudge Rocky Road fudge
Leila gjorde Rocky Road på TV och så var det plötsligt helt omöjligt att få tag i små marshmallows. Det här är en variant där man har kola istället för choklad. Passar en fudge och kola älskare som jag.


tryffel Chokladtryffel
Det här är ett vanligt grundrecept på chokladtryffel. Kan varieras med t.ex. lite olika spritsorter.


Citronkola (bild) Citronkola
De här gjorde Tina på TV och eftersom jag gillar citronkola var jag tvungen att testa. Och de här är hur goda som helst. Smakar verkligen citron. Men det blir mycket kola av en sats. Farligt att ha i kylskåpet.


engelskalackerbitar Engelska läckerbitar
Ett recept jag hittat i  en gammal Ögonkakaobroschyr. Det här är ett godis som går fort att göra och som blir supergott. Lite lagom segt i mitten och sedan choklad utanpå, vad mer kan man begära?


marknadsnougatny Marknadsnougat
Ytterligare ett godis som går superfort att göra. Men som blir gott. Och som påminner enormt mycket om den marknadsnougat som jag köpt på marknaden genom åren.


indisk kola Indisk kola
Vet inte varför just den här kolan är så god. Kanske för att jag gjort den sedan jag var liten. Nästan i alla fall. Men den är god, smälter i munnen.


fikonbollar Punsch- och fikonbollar
De här är smalvariant av julgodis. Trots det är de goda. Lite kladdiga att göra bara.


Sånt som hör till matbordet


sillsalladstor Sillsallad på finsk vis
Jag gillar inte sillsallad som är en enda gägga. Som är som rödbetssallad (sådan som man har på mackan) med en bit sill i. Men den här gillar jag. Den smakar mycket och den är fin att se på.


brunkal Brunkål
Jag är skåning från början och som skåning är man van vid brunkål till julskinkan.  Påminner ganska mycket om rödkål som man har på andra ställen. Men brunkål är ett måste för mig till julskinkan. Då njuter jag.


potatislada_hel Potatislåda
Mamma kommer från Finland och därför har vårt julbord alltid varit en blandning av skånskt och finskt. Potatislåda tillsammans med julskinka, brunkål och sky är så nedrans gott!!!


kalrotslada Kålrotslåda
En annan variant av låda som kommer från Finland. Jag är för min del inte lika förtjust i den här lådan men maken gillar den skarpt.


 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *