Jag har skaffat mig nya husdjur. I alla fall verkar det som att man nästan ser det så. Jag har alltså skaffat mig ett par surdegar. Åtskilliga gånger redan har jag tjatat om brödboken jag köpt och i den finns ett antal olika surdegsbröd/bullar så då ville jag testa det. Jag har följt receptet på surdeg som finns i boken och de verkar faktiskt fungera. Och inte luktar de illa heller.
Så här gjorde jag:
Dag 1-3
100 g vatten, uppvärmt till 35 grader
200 g råg- eller vetemjöl (helst ekologiskt – det mjölet fungerar oftast bäst)
100 g rårivet äpple (valfritt)
Dag 4
200 g mjöl
200 g vatten, uppvärmt till 35 grader
En gång i veckan (om du inte bakar med den)
1 dl vatten
1 dl mjöl
Dag 1-3
Blanda vatten, med mjöl och rårivet äpple i en rostfri bunke. Häll upp i en 2- liters glasburk med lock.
Ställ burken på varm plats, idealiskt är 26-30 grader i 3 dagar. Kan du inte hitta en sådan temperatur hemma så förvara burken i avstängd ugn. Påskynda jäsningen genom att röra om med slev en gång per dag
Dag 4
Fyll på med 200 g mjöl och 200 g vatten som är uppvärmt till 35 grader. Rör om ordentligt och låt stå ytterligera ett dygn i samma temperatur som tidigare.
Dag 5
Surdegen är färdig. Förvara i kyl tills den skall användas.
”Matning”
Vill man att surdegen skall leva vidare (vissa hävdar att de har surdegar som är hundra år gamla) så skall den ”matas” ungefär en gång i veckan. Eller vid varje baktillfälle om man bakar oftare än en gång i veckan. Skulle du inte baka med den så häll ner
1 dl vatten (kan behövas något mera om det är rågmjöl eftersom det suger mera) och
1 dl mjöl (vatten från kranen eftersom surdegen står i kylen) och blanda ner detta i burken.
Låt det hela stå i rumstemperatur tills det börjar bubbla ordentligt. Häll då bort lite av surdegen – onödigt att spara för mycket om du inte sparar till något speciellt.
I vetesurdegen kan det ibland bli ett gult vätskelager när den står i kylskåpet. Det har en skarp doft som sticker i näsan – så låt bli att lukta på den. Den skarpa doften beror på att det är alkohol (som du dock skall undvika att dricka). Den här gula vätskan är inget farligt. Är surdegen väldigt lös kan du hälla bort vätskan. Annars blandar du bara ner den i surdegen.
Se till att lukta på surdegarna då och då så lär du dig snart hur de skall dofta. Lite surt, lite fruktigt. Börjar de lukta illa får du kasta dem och börja om från början.
Baka med surdegen
När du skall baka med surdegen får du ta ut den och mata den ett antal timmar – eller kvällen före – du ska baka. När den bubblar ordentligt kan du använda den i bakningen.
Några surdegsrecept
Surdegspannkakor – bra att använda vetesurdegen till när den blivit lite för mycket. Lite nyttigare pannkakor eftersom surdegen gör dem sådana.
Ostbullar – rågsurdeg. Riktigt goda bullar. Kanske inte världens nyttigaste eftersom där är en massa ost i dem. Men väldigt, väldigt goda.
Bagels med surdeg och rågmjöl – En liten variant av Rye Sourdough Bagels, alltså surdegsbagels.
Rågbullar med surdeg – rejäla och goda rågbullar som dessutom kräver att du gör av med ganska mycket surdeg.
Surdegsgrissini – mättande och goda grissinis på fullkornsmjöl.
Lämna ett svar