Koka grönsaker

Samlat ihop tider för att koka olika grönsaker. En sån där bra-att-ha-sak.

Koka upp vatten + lite salt i en kastrull. Beräkna 1/2 - 1 tsk salt till 1/2 liter vatten.

Till de flesta grönsaker med rätt kort koktid tar man ungefär så mycket vatten att det står upp till halva "grönsakshöjden" i kastrullen. Till hela grönsaker, t.ex. kronärtskockor som skal koka länge, tar man mer. Här kan vattnet precis täcka.

Lägg i grönsakerna och koka bara till de är nätt och jämnt mjuka.
Tänk på att frysta grönsaker redan är förvällda och därför inte behöver så lång koktid.

Grönsak Ca min Grönsak   Ca min
 Blomkål:    Palsternacka:  
 hel 10-15 i tjocka skivor  6-12 
 buketter 5-8     
     Purjo:  
Broccoli 10-20  i 8 cm bitar  10-20 
    i 2 cm bitar  5-10 
Brysselkål  10-15     
    Kronärtskockor:   
 Fänkål:   små, nyskördade  15-20 
 hel 15-25  stora  30-50 
 i klyftor 8-10     
     Rotselleri:  
 Färska bönor:    i skivor 10-20 
 Haricots verts  5-10  i stavar  1-2
 Vaxbönor  5-10    
 Sockerärtor  4-10  Rödbetor:  
     små, färska  15-20
 Gul lök:    stora, höst  30-45
 hel, vinter  15-25    
 hel, färsk  10-15  Salladskål:  
     i 2 cm skivor  2-10
 Isbergssallad:      
 i stora klyftor  3-6  Savoykål i klyftor  10-15
       
 Kålrot i bitar:    Squash el zucchini  
 på sommaren 10-15   i bitar  3-8
 höst och vinter 20-45     
     Spenat och mangold  2-5
 Majrovor  5-12    
     Vitkål i klyftor:  
 Majskolvar  8-12  på sommaren  5-15
     vintertid  20-30
 Morötter:      
 små, hela  5-12    
 grövre, hela  20-35    
 grövre i skivor  ca 10    
       

Recept: