Krämig trattkantarellsoppa

Vilken höst vi har haft och fortfarande har. Vädret är konstigt och det är inte normalt, men jag kan inte säga att jag inte gillar att det är varmt. Vi har inte haft någon frostnatt här hos oss ännu och jag har fortfarande pelargonerna ute. De borde nog in nu dock och det får bli så någon kväll i veckan, eller till helgen. Oavsett så har jag verkligen njutit, och mycket skogspromenader har det blivit. Och mycket svamp. Nu är vi inne i den tredje säsongen för i år. Först var det en omgång efter midsommar med sommarkantarellerna. Sedan har det varit en omgång med Karl Johan och höstkantareller. Och nu är vi inne på trattkantarellerna.

Trattisar

Jag har några olika ställen som jag åker till och vi gör det ganska ofta hundarna och jag. Naturligtvis passar jag på att plocka svamp närjag ändå är där. Trattkantareller är nog nästan den godaste svamp jag vet, och den är trevlig att plocka för det finns nästan alltid många på samma ställe. Och KAN du din trattkantarell finns det inte den minsta risk att missta den med någon giftig svamp. Du kan råka ta en rödgul trumpetsvamp, men det är lika gott så det gör ingenting. Själv förstår jag inte att människor tar en spindelskivling istället, de är inte ens lika! Trots det är vi alltid väldigt noga. Först när vi plockar och sedan när vi kommit hem då vi går igenom all svamp en gång till under rensningen. Vi har aldrig någonsin fått fel svamp med oss hem. Aldrig!

Rensa

Den är trevlig att rensa också. I princip överallt där vi brukar plocka dem så växer de i mossa och är väldigt rena när vi får hem dem. Nu för tiden plockar jag ett par-tre liter när jag är ute, istället för att ta allting jag hittar. Jag har fortfarande i bakhuvudet den där gången då maken och jag liksom fick lite spel. Ungefär som Rödluvan som kom längre och längre in i skogen för att hon såg bär eller blommor. Så gjorde vi en gång med trattkantareller, vi bara plockade och plockade och plockade. Mitt i natten när vi fortfarande satt och rensade var vi inte lika glada längre. Och då hade vi ändå skänkt bort en del.

Igår var jag igång igen, plockade ett gäng svampar och hundarna sprang runt och lekte. Utom när Gandalf emellanåt fick för sig att lägga sig på svamparna, för att visa att han är mycket roligare än en massa tråkiga svampar.

Vad kan man göra med den då? Ja, en hel massa. Den går att torka och är väldigt lätt att torka. Det blir väldigt goda såser. Och så kan du göra soppa. Jättegod soppa. Det här är en slät, mixad variant.

Trattkantarellsoppa-slät

Ingredienser


1-2 liter trattkantareller (lite svårt det där med mängd, men mer mot två än mot en)
1 gul lök
2 msk sherry
9 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
2-3 msk smör

Gör så här


Börja med att plocka fram en stekpanna och sätt den på hög värme. Lägg ner två-tre deciliter svamp i pannan. Stek den tills den börjar fastna lite i botten. Sänk värmen och kör på knapp medelvärme. Lägg ner en 1 msk smör. Låt svamparna ligga i smöret på medelvärme. Skulle smöret helt försvinna in i svampen lägg i en klick smör till. Genom att du börjar med den här delen så hinner svampen bli riktigt knaprig innan soppan är klar.

Hacka löken lite grovt. Lägg ner resterande svamp i en stor gryta tillsammans med löken. Sätt på en relativt hög värme. Rör lite då och då. När svampen tappat i princip all vätska, häll i två matskedar sherry och rör runt lite. Häll sedan i buljong. Låt koka några minuter.

Mixa sedan soppan i en mixer och häll tillbaka den i grytan. Häll i vispgrädde och låt soppan koka upp.

Smaka av med salt och peppar.

Vid servering häll lir knaperstek svamp i varje tallrik. Ta gärna en ostmacka till.

Till inlägget

Gräddstuvad fänkål

Jag gillar fänkål, det är verkligen gott. Den där hinten av lakrits och ändå så fräscht. Förra året odlade jag till och med fänkål. Vi får väl se hur det kan bli nästa år. Hoppas på att innan det blir kallt bygga några nya pallkragar för att få bättre odlingsyta nästa år.

Och nu skulle vi äta fisk och jag hade fänkål i kylskåpet. Efter att ha googlat runt lite fick jag ihop följande. Som dessutom var riktigt gott. En blandning av olika recept och efter vad som finns hemma.

Gräddstuvad fänkål

Till två eller tre personer.

Ingredienser


1 stor fänkål
1 stor morot
2 schalottenlökar
Några kantareller (eller annan svamp)
3-4 kvistar timjan
1 dl vitt vin
2 dl grädde
salt och peppar

Gör så här


 Skiva fänkål, morot och schalottenlök tunt. Jag körde 1,3 mm på mandolinen.

Smält smör i botten av en kastrull och häll i grönsakerna plus svampen. Låt alltihop bryna i kastrullen på medeltemperatur.

Häll i vitt vin och timjan. Låt koka någon minut.

Häll i grädden och låt allt koka tills det blir lagom simmigt. Smaka av med salt och peppar.

Vi åt det med stekt röding och med ris som jag kokt med ratatouille-rester. Väldans smaskigt alltihop.

Till inlägget

Snabb och enkel rabarberkaka

När vi flyttade in i huset så fanns det inte några rabarber på tomten. Vi köpte oss en rabarberplanta och planterade ner den i trädgården. Den växte, men inte så jättemycket. Förra sommaren flyttade vi plantan så att den fick mera sol och det verkar ha hjälpt. I år är plantan definitivt större även om det inte är stor. Vi har gjort en rabarberpaj och det finns fortfarande rabarber kvar. På midsommarafton så fick jag för mig att jag skulle baka något med rabarber, där var inte kvar så att jag kunde göra en paj, men där fanns så det räckte till en kaka.

Smeten till den här kakan gör du helt i grytan så den är relativt disksnäll dessutom.

Enkel och snabb rabarberkaka

Ingredienser


100 gr smör
ca 200 gr rabarber
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här


Sätt ugnen på 175 grader

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter.

Skiva rabarbern i tunna skivor.

Smält smöret i en gryta. När smöret fortfarande bubblar lägg i rabarbern och låt den koka lite i smöret.

Lägg i sockret och låt även det koka med lite i smöret.

Ta bort kastrullen från spisen och lägg ner vaniljsocker, mjöl och bakpulver utan att röra.

Knäck i äggen.

Rör sedan allt till dess att mjölet inte längre har några klumpar.

Häll ner smeten i formen och baka ca 30 minuter i 175 grader.

God att servera ljummen med glass, men god även kall.

Till inlägget

Hamburgerbröd som på Flippin Burger

Inte för att jag har varit på Flippin Burger, det måste jag ju erkänna. När jag är i Stockholm har jag haft andra ställen att gå till. Just när det gäller hamburgare är vi ganska förtjusta i våra egna. Vilket inte hindrar att hela tiden produktutveckla lite. Ett bra hamburgerbröd är till exempel aldrig fel.

Vad är då ett bra hamburgerbröd? Ett som inte gör sönder så lätt. Som är lite lagom segt och håller ihop när du försöker hålla ihop din burgare och bita i den. Du ska inte vara tvungen att äta med kniv och gaffel om du inte vill. Samtidigt så får det inte vara så segt att du ska behöva tugga extra. Eftersom han som startat Flippin Burger lagt ner så mycket arbete på att hitta den perfekta burgaren och det perfekta brödet så ska jag inte vara sämre än att jag testar hans resultat.

Och jag måste nog erkänna, efter två testomgångar, att det här brödet det uppfyller definitivt det där med lagom segt. Det enda jag inte är jätteförtjust i är att det är lite väl sött. Det är förmodligen finnen i mig som reagerar på det söta. Matbröd ska inte vara söta. Jag har dock inte testat att göra det med mindre socker, eller inget socker alls, det borde räcka med honungen för jäsningen. Får testa en annan gång. Men seghetskravet? Perfekt.

Flippin Burger

Ingredienser


850 gram vetemjöl special
25 gram strösocker
15 gram salt
40 gram jäst
5 dl standardmjölk (mellanmjölk fungerar också för det är vad jag använt)
50 gram honung
75 gram rapsolja

Pensling
1 ägg
1 nypa salt
1 skvätt vatten
(om du som jag använder ägg i hamburgersmeten kan du använda resterna av ägget i den smeten)

Gör så här


Lös upp jästen i mjölken i en bunke.

Väg upp mjöl, salt, socker mjölk, honung och rapsolja och häll det i bunken med jästblandningen.

Knåda degen på medelhastighet  till degen släpper från bunken, är elastiskoch lättbearbetad.

Låt jäsa i 30 – 60 minuter. Degen skall dubbla sin storlek.

Knåda degen lätt för hand på mjölat bakbord och skär sedan bitar på 70 gram.

Rulla till bullar och placera dem på bakplåtspapper. Platta till bullarna med handen och låt jäsa  i 60 – 80 minuter tills de dubblat sin storlek. Jag jäser ofta bröd i ugnen där jag sätter igång belysingen så att det blir lite varmare och spruta i så fall gärna in lite vatten med en blomspruta.

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa ägg, salt och vatten med en gaffel.

Pensla bullarna och grädda dem sedan i 6 – 8 minuter (använder du en termometer ska den visa 93 grader).

Detta ger 20-22 bullar.

Bullarna går utmärkt att frysa.

Till inlägget

Grillade champinjoner

Vi gillar svamp här hos oss. Och vi gillar att grilla. Så att ha ett recept där du grillar svamp som sedan används som tillbehör till annat grillat är ju helt perfekt. Det här receptet är jättteenkelt, och resultatet blir dessutom jättegott!

Marinerade champinjoner

Ingredienser


20-25 champinjoner
färsk persilja
färsk salvia
0,5 dl god olivolja
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar

Gör så här


Hacka persiljan och salvian fint och lägg det i en skål.

Häll ner olivoljan.

Riv vitlöksklyftorna på ett rivjärn ner i skålen.

Rör ihop allt väl, sätt i salt och peppar och låt blandningen stå.

Borsta ren svampen och fäst den på ett par grillspett.

Champinjoner på spett

Grilla svampen en stund. De ska ha krympt en del och börja dofta svamp. Ha skålen vid sidan av grillen och lägg ner den fortfarande varma svampen i marinaden och rör om. Låt stå tills det är dags att servera. Precis innan servering rör om igen så att alla champinjonerna har marinad och örter på sig.

Tänk på att svamparna krymper ordentligt så du kommer att ha mycket mindre svamp efter grillning än innan.

Till inlägget

Salta havrekakor

Igår hade vi gäster och då passade jag på att baka de här salta kexen och de gick hem. Jag hittade de här små godsakerna för länge sedan på bloggen i mitt franska kök och har gjort dem flera gånger. Jag har även modifierat receptet lite grand från ursprungsreceptet och lagt till mera parmesanost och bytt ut vanligt salt mot flingsalt. Måste nog säga att det gör dem ÄNNU godare.

De är lätta att göra och blir i princip alltid uppskattade,

salta_havrekex

Ingredienser


60 g (1 dl) vetemjöl
1 dl havregryn
60 g riven parmesanost
2 msk pinjenötter
ca 1 msk flingsalt

1 ägg
2 msk god olivolja
1 msk mjölk

Gör så här


Blanda vetemjöl, havregryn, parmesanost, pinjenötter och salt i en bunke. Försök att inte slå sönder flingsaltet alltför mycket när du blandar.

Häll sedan över ägg, olivolja och mjölk och blanda ordentligt.
Det blir en lite ”seg” deg – men det blir bra sen, jag lovar.
Klicka upp i små högar på bakplåt. Tryck till dem med en sked så att de får den form du vill ha. De ändrar inte form mycket när de bakas.

Grädda i 180 grader i ca 20 minuter.
Låt dem svalna innan de äts. De går bra att baka ett par dagar i förväg.

Till inlägget

Enkel lunchsoppa

Idag sitter jag hemma och jobbar. Jag gör det ibland när jag behöver skriva mycket. Hemma får man sitta i lugn och ro. Idag är det dock också på grund av min förkylning. Den har inte gått över och jag hostar ganska mycket så jag gör det hemma istället för att störa mina arbetskamrater.

Ofta när jag jobbar hemma så blir lunchen rester eller mackor. Idag fanns det inte några rester och jag var inte sugen på mackor. Så jag experimenterade med en soppa. Som blev riktigt god och som gick snabbt att göra. Den ska jag komma ihåg till en annan gång.

Det här receptet ger antingen en rejäl lunch till en person eller en lite mindre lunch till två personer.

Enkel lunchsoppa

Ingredienser


1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
5-6 salviablad eller torkad salvia
1 burk canellinibönor med spad
1 msk tomatpuré
1 morot
1 bit färsk ingefära, som en tumme ungefär
2 dl kycklingbuljong
salt och peppar

Gör så här


Hacka schalottenlöken och vitlöken lite grovt. Dela salviabladen.

Häll olja i en kastrull och lägg ner lök och salvia. Låt steka på medelvärme.

Skala och riv morot och ingefära.

Häll i calleninibönor, buljong, tomatpuré, morot och ingefära. Rör om.

Låt koka tills moroten är mjuk, tar inte så många minuter.

Mixa allt med en mixerstav, sätt tillbaka grytan på spisen och smaka av med salt och peppar.

Rosta en skiva bröd och skär den i bitar och använd som fuskkrutonger. (Är du inte så lat som jag kan du göra riktiga krutonger i ugnen såklart).

Till inlägget

Knäckebröd med frön

Fick ett sånt här knäckebröd på en fest vi var på i höstas. Och då det var buffé så gick jag och knaprade på det här knäckebrödet lite då och då. Så nedrans gott. När jag kom hem började jag leta på nätet och upptäckte att det finns på hur många ställen som helst. Egentligen är det helt onödigt att jag också lägger ut det, men då jag emellanåt lägger ut recept mest för att jag ska ha lätt åtkomst till dem så är det vad jag gör med det här receptet.

Den som bakar det gör det på egen risk, det är nästan omöjligt att sluta äta det. Och enkelt är det att göra också.

Fröknäcke

Ingredienser


2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl dl pumpafrö
2 dl sesamfrön
0,5 dl linfrö
(valfritt 0,5 dl vallmofrö)
0,5 tsk salt

0,5 dl neutral olja
2,5 dl kokande vatten

flingsalt

Gör så här


Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda alla de torra ingredienserna. Häll i först oljan och sedan det kokande vattnet.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en slät plåt. Strö över flingsalt och tryck till lite så att det fastnar.

Baka knäcket tills det blivit torrt på båda sidorna, tar förmodligen drygt en timme.

Vill man kan man skära ut fyrkanter innan man bakar, annars så bryter man bara när det är klart.

Till inlägget

Baguette – med surdeg

Nu har även jag bakat surdegsbaguetter. Jag följde ett recept i Martin Johanssons bok Surdegsbröd. Jag modifierade det lite beroende på vad för mjöl jag hade hemma och det blev väldigt goda och fina baguetter. Det jobbigaste var att flytta baguetterna från handdukarna jag jäste dem i till plåten. Jag läste dock ett tips på nätet om att använda bakplåtspapper istället och dra upp det mellan bröden och sedan dra ut det och dra över allt till en plåt. Så det tänker jag nog försöka med nästa gång.

surdegsbaguette

Receptet ger 6 baugetter.

Dag 1, kväll


100 gr (1 dl) surdegsgrund
5 g jäst
400 g (4 dl) vatten
300 g (5 dl) vetemjöl special
100 g (1,5 dl) dinkelmjöl

Rör ihop surdegsgrund, jäst och vatten och tillsätt därefter mjölet. Blanda för hand till en slät smet. Täck bunken med plast och ställ i kylskåpet.

Dag 2, morgon


Fördegen från gårdagen
250 gr (2,5 dl) vatten
550 g (9 dl) vetemjöl special
20 g (1 msk) salt

Blanda alla ingredienserna utom saltet och kör ca 8 minuter i en degblandare. Kör 5 minuter långsamt och 3 minuter lite snabbare. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska ha bra spänst och bör släppa från kanterna. Den ska vara aningen klibbig utan att kleta fast på fingrarna om man tar i den. Känns den inte klar, låt ivla 5 minuter och kör sedan några minuter till.

Jäs degen till dubbel storlek, kan ta 2-3 timmar. Under tiden som degen jäser viker du den två eller tre gånger. Första gången efter en timme, sedan med 30 minuters mellanrum. Med blöta händer viker du degen från vänster in mot mitten, och från höger till mitten, uppifrån och nedifrån. Det är inte så noga hur det går till, bara man känner att degen spänns.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och strö på lite mjöl. Dela degen i sex delar. Rundriv bitarna och låt dem vila i 20 minuter. Forma sedan bitarna till baguetter.  (Tryck försiktigt ut till en fyrkant. vik in ena sidan 2/3-delar och vik sedan över sista tredjedelen. VIk den en gång till på mitten, tryck ihop kanterna och rulla den sedan till en baguette.

Låt jäsa på en mjölad handduk som du viker upp mellan baguetterna. Jäs till dubbel storlek, tar ca en timme.

Sätt ugnen på 275 grader och sätt in en plåt.

När baguetterna jäst färdigt flytta över dem på den varma plåten. Ställ in plåten i ugnen och spruta in lite vatten eller släng in ett par isbitar på botten av ugnen. Vädra efter 10 minuter och uppdrepa detta någon gång till under bakningen.

Baguetterna ska få ordentligt med färg, tar ca 15-20 minuter.

Till inlägget

Levain à la Asta

Grunden till det här brödet har jag hittat hos Sara bakar, där du hittar hur många härliga bröd som helst. Jag har dock skrivit om det lite för att passa mig. Tex så missade jag den första gången att jag skulle ha aktiv surdeg två gånger så när jag skulle sätta igång att baka saknade jag det, Har därför lagt till lite extra steg i mitt recept. Dessutom använder jag numera bara en surdeg, som är en blanding av råg och vete varför jag ändrar vetesurdeg till bara surdeg. Vilket alltså också innebär att det finns em del råg i mina limpor. Det tar ganska lång tid att baka de här bröden, men de blir väldigt goda.

Steg 1 (torsdag kväll)


Ta ut surdegsgrund och blanda ihop med mjöl och vatten så att det väger ca 300 gr. ( 200 gr till deg nästa dag och resten ska sparas till en ny surdeg)

Steg 2 (fredag morgon)


200 g aktiv surdeg
300 g vetemjöl, gärna ekologiskt
200 g vatten
Kör i blandaren i 5 minuter och låt stå varmt tills den är rejält bubblig

Ta resten av den aktiva surdegen och blanda med vatten och mjöl så att du har knappt 500 gr (400 gr till degen och resten till att spara till nästa bakning

Steg 3 (fredag kväll)


Ta den första degen och tillsätt
200 g vatten
350 g vetemjöl
kör i blandare i 5 minuter, och låt stå framme i inoljad plastlåda tills den dubblat sin storlek. Du har nu en levain som du kan baka med direkt, eller spara i kylen i några dagar.

Steg 4 (lördag morgon)


500 g vatten
1100 g vetemjöl
400 g aktiv surdeg
625 g levain
32 g salt

Kör allt utom salt i degblandare i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör på lite snabbare hastighet i ytterligare 5 minuter Kontrollera att degen är elastisk och går att dra ut till en tunn hinna.

Lägg degen i en inoljad plastlåda och låt den vila i 90 minuter. Sedan viker du degen en gång från varje håll, dra ut degen ordentligt när du viker. Låt den vila i 90 minuter till, den ska i princip vara färdigjäst när du välter ut den ur lådan ut på mjölat bakbord.

Dela degen i tre eller fyra bitar. Ta varje degbit och vik in kanterna mot mitten, försiktigt så att du inte pressar ur luften. Lägg med skarven neråt på en extremt välmjölad plåt . Låt stå framme en stund och sätt sedan in i kylen över natten. (Med mitt tidsschema står de i kylen någon gång från lördag eftermiddag och sedan över natten, men det fungerar det också, om jag inte gör så här har jag ingen aning om hur jag någonsin skulle få ihop de här bröden, det är i så fall om man gör levaindegen några dagar innan)

Steg 5 (söndag morgon)


Sätt ugnen på 275°, gärna med baksten eller en plåt inne. Vänd upp bröden på en mjölad träskiva eller brödspade med hjälp av en spackelspade så att de inte fastnar i plåten. Skjutsa in dem på den varma stenen/plåten, spruta in vatten och sänk värmen till 240°. Baka i 35–40 minuter. Titta in i ugnen och se hur fint de spricker.

Till inlägget