Rödbets- och fetaostpaj

Rödbetspaj det låter egentligen inte så gott. Eller? Det beror förmodligen på vad du är van vid. Själv är jag uppväxt med en mamma som älskade rödbetor och har därför blivit matad med rödbetor hela livet. Vi fick sommarrödbetor med salt och smör. Och vi fick vinterrödbetor i finsk sillsallad. Bland annat. Och jag älskar fortfarande rödbetor. Så tanken på rödbetspaj fick mina smaklökar att längta.

Ihop med fetaost blir det ju inte precis ogodare. Den här pajen blev till och med ännu godare än jag hade väntat mig. Pumpafröna i pajdegen ger verkligen ny dimension till pajdegen. Och både de och valnötterna behövs för att ge något som knastrar lite mellan tänderna också.

Ingredienser

Pajdeg
2,5 dl vetemjöl (el 2 dl vetemjöl och 0,5 dl graham, råg el annat lite grövre mjöl)
100 gr smör (el. margarin)
2 msk kallt vatten
0,5 dl pumpafrön

Fyllning
600 gr rödbetor
300 gr fetaost (2 vanliga paket)

3 ägg
2,5 dl mjölk (ko eller vegansk)
salt och peppar
örtkryddor (jag använde oregano, basilika och lite rosmarin)

Topping
1 näve valnötter
lite honung

Gör så här

I god tid innan koka upp rödbetorna med skal och allt. Koka dem tills de är mjuka vilket tar 50-60 minuter om de inte är riktigt små då det så klart går fortare. Låt dem svalna. Vill du förkorta tiden för själva tillagningen av pajen kan du koka rödbetorna dagen innan. När rödbetorna svalnat, eller om du kokat dem dagen innan och haft dem i kylskåpet så att de är riktigt kalla, dra eller skrapa av skalet. Det går jättelätt. Jag brukar alltid använda fingrarna även om de blir lite röda. Det hör liksom till.

Fixa till pajskalet. Kör mjöl och smör i en matberedare tills det är blandat och häll sedan i vattnet. Kör i matberedaren tills strax innan det så där magiskt blir en boll av degen. Låt det alltså inte bli en boll utan strax innan dess häller du i pumpafröna och kör lite till. Inte för mycket, bara så det blir blandat. De där pumpafröna ger nämligen en väldigt god crunch till pajen.

Tryck ut pajdegen i en form och ställ den i kylskåpet en stund. Minst 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet tio minuter i en 200 grader varm ugn. Låt den sedan svalna lite.

Skär rödbetorna i skivor eller klyftor vilket du känner för. Jag halverade mina rödbetor och skar dem i skivor i den paj som syns på bilderna. Lägg ner rödbetorna i pajskalet och bryt också ner fetaosten. Se till att det är lite blandat.

Gör äggstanningen. Dvs vispa ihop ägg och mjölk och blanda sedan i örtkryddor och salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen.

Strö över en näve valnötter. Tryck sönder dem lite med handen så de blir i lite mindre bitar. Häll lite honung över just nötterna, ger lite god karamellisering.

Baka pajen i 200 grader i ca 45 minuter.

Servera med en sallad.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

3 Kommentarer

  1. Jag har aldrig bakat en paj själv. (Dock ätit många =) ) Men nu vette sjutton om det inte får bli premiär för det där lät ju vansinnigt gott! Rödbetor är så sjukt goda! Särskilt när de varit i ugn och sen ihop med fetaost och pumpafrön…. Låter helt fantastiskt!

    • Ja men hallå! Har du aldrig gjort en paj! Då är det ju på tiden tycker jag.Och gillar du rödbetor så kommer du att älska den här tror jag.

  2. Sparar receptet inför en kommande skörd av egna rödbetor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *