Standardkropp eller inte

Ibland önskar jag att det fanns kläder som passar alla typer av kroppar. Och då menar jag just nu inte stora eller små storlekar utan kroppar som inte passar normen på andra sätt. Ta mig själv som exempel (som ni förstår, i min blogg är det huvudsakligen mina problem vi diskuterar), nu när jag har problem med min fot och inte kan gå som jag brukar göra så har jag börjat simma en till två gånger i veckan. Och då kommer vi till mitt kläddilemma med besvärliga storlekar. Baddräkt! Jag är av medellängd och väger ett antal kilon för mycket, men det är inte det besvärliga. Jag har en lång överkropp, när jag under en period sydde det mesta av mina kläder själv så kunde jag konstatera att min midja sitter ungefär fem centimeter längre ner än vad konfektionsklädernas midja gör. Något som gick att fixa till när jag sydde mina kläder själv, men som inte går att fixa till när du köper dina kläder färdiga. Det är t.ex. anledningen till att jag nästan alltid köper klänningar med empireskärning istället för klänningar med midja. Och som också gör att jag kan ha problem med t-shirts, måste alltid prova så att de inte blir för korta. Nu har jag sett nästa klädplagg som är ett problem. Baddräkter. De är definitivt inte gjorda för kvinnor med lång överkropp. Och vad händer när baddräkten är för kort? Förutom att det kan bli lite obekvämt i skrevet så blir det väldigt mycket bröstkorg. Som jag läste på någon annans blogg ”tänk Baywatch på 90-talet” (när jag satte mig och googlade på när egentligen Baywatch gick så såg jag att det i sommar kommer en helt ny Baywatchfilm, tänkte bara berätta om det är någon som längtat).

Jag införskaffade mig en baddräkt som egentligen är väldigt bra, men som har Baywatchproblemet.Det är inte störigt när jag väl simmar, men det känns lite jobbigt innan jag går i bassängen och när jag går upp igen. Det är bara att konstatera att hur stort dekolletage som helst vill jag inte ha. Det blir att dra i baddräkten, samt att täcka med handduken. När vi åker på semester har jag alltid tankini, som jag tycker är en fantastisk uppfinning, men de är inte till för att simma två gånger i veckan i klor så dem vill jag spara till nästa semester.

Jag började emellertid fundera på om det inte borde finnas tankinis med syftet att användas ofta i klorbassäng. Och det fanns det så klart. Till och med lokalt så att jag kunde åka och prova. Måste säga jag gillar mycket det här att du kan gå inpå affärskedjas enskilda butiker och se vilka storlekar som finns i butiken. Jag åkte och provade och inhandlade mig en simtankini. Och nu är den testad också och jag är nöjd. Kändes inte alls obekvämt att ta sig upp ur bassängen. Känner mig ganska nöjd faktiskt.

Men då kommer jag tillbaka till det jag började med. Storlekar. Det verkar som att när det gäller kläder till män så finns det en massa specialstorlekar. Maken får t.ex. Köpa skjortor med extra långa ärmar. Det finns specialaffärer inte bara för den som stor mage utan även för den som är lång. Det verkar som att 42 i skjorta alltid är 42 i halsen. Damkläder verkar inte alls ha samma standard. Jag har aldrig sett någon specialbutik för långa kvinnor.  Det är sällan som så att det går att hugga ett plagg och vara säker på att det passar eftersom det är av en viss storlek. Jag tycker inte ens det där med tumstorlekarna verkar vara samma. Något som ändå är ett faktiskt mått. Varför är det så egentligen? Varför har ingen varit lika noggrann med damstorlekar som någon varit med herrstorlekar?

Det tycker jag är orättvist.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *