Alltså bara kolla!

Som sagt, kolla vilket fint surdegsbröd jag fick till igår.

Jag håller ju på med min surdeg. Ibland tror jag att jag läser för mycket och när jag läser för mycket så blir det så komplicerat. Egentligen ska jag inte tänka så mycket utan bara göra. Inte fasiken tror jag att min mormor satte in degen i kylskåp (framförallt som hon inte ens hade något) eller jäste den i plastbunkar. Mamma har berättat att hon hade en stor träskål och bakade i. I den lämnade hon alltid lite surdeg som fick torka och som hon sedan använde nästa gång hon bakade. Inga finheter där inte.

Den här gången struntade jag i det här med att sätta i kylen och så vidare. Jag fräschade upp min surdeg och satte degen på kvällen. Sedan fick den jäsa hela natten. I rumstemperatur. På morgonen fixade jag till limpan och så fick den i sin tur jäsa hela dagen. Satte in den i en kall ugn så att den fick stå ifred och där stod den till nio på kvällen. Då tyckte jag att den verkade färdigjäst och fin och slängde in den i ugnen. Och den blev så fin!!!!! (Som vanligt skulle jag kanske snittat lite djupare, det där med att snitta har jag inte fått till riktigt)

Och så blev den god också! Mest råg i den här och för mig som älskar råg så var det extra gott!

2 Kommentarer

  1. Wow! Så otroligt fint bröd och vad kul att du bakar! Jag har aldrig provat baka med surdeg utan bara med köpejäst. Men någon gång så….tack för inspirationen.
    Ha en fin vecka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *