Mot fästingar

Jag har skrivit om fästingar förut. Om att fästingar är något av det äckligaste jag vet och att jag inte riktigt förstått deras del i näringskedjan. Så det tänker jag inte ta upp igen. Men jag tänkte nämna något om fästingmedel. För hundar då, för såvitt jag vet så finns det inte några för människor.

Våra hundar är ofta i skogen. Och ofta i närheten av högt gräs och  buskar.

Gandalf är också en mästare på att gå in bland det högsta gräset och rota runt ordentligt i buskage. För att liksom vara säker på att få fästingar. Eller för att vara säker på att allting blir ordentligt kollat.

Iggy är väl inte lika benägen att ta sig till de mest besvärliga ställena, men befinner sig ändå i skogen och springer runt bland buskar och träd.

Det innebär att de får fästingar. Äckliga, vidriga fästingar. Och det kan bli många sådana.

När Gandalf har kört huvudet ner i grönskan så händer det att vi hittar tiotalet fästingar på hans huvud. Örk. Och det är ju inte bra med fästingbett för hundar heller. De lär inte ha lika lätt för att få borrelia som människor, men de KAN tydligen få det och då blir det inte roligt.

Så vi använder fästingmedel. När Gandalf var liten köpte vi något halsband, men när vi läste på förpackningen så lät det så hemskt giftigt att vi inte ville att han skulle ha det. Dessutom får de inte ha fästinghalsband på dagis. För de andra hundarnas skull.

Alltså började vi med droppar istället. Droppar som sätts i nacken på hunden. Jag tycker alltid det känns lika läskigt varje gång att sätta på de där dropparna. Men de känns ändå bättre än hundra fästingstick. Och de fungerar. I år har vi dock testat något nytt. Tuggtabletter!

Det låter väldigt konstigt det också, men nu har våra hundar ätit sådana tabletter och de har verkat i en månad. Idag fick de tabletter för andra gången. Och vete tusan hur det går till, men de fungerar de också! Väldigt få fästingar och de enstaka som sätter sig ser inte ut att må bra alls. Tydligen är de goda också de där tabletterna.

Ett plus är jag slipper använda de där dropparna. Vet inte varför, men jag tycker de är väldigt läskiga. Även där finns det restriktioner på dagis. Du måste sätta dem på hunden på en fredag, så att de hinner försvinna från huden innan hunden träffar andra hundar på dagis.

En utveckling inom fästingmedelfronten således.

Tycker det borde finnas sådana tabletter för människor också! Vilket påminner mig om att jag nog borde ta sådana där TBE-sprutor!

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

4 Kommentarer

  1. Inte är fästingar roliga. Som tur var verkar de inte gilla mig särdeles mycket. Men väl katten. Tror inte det finns kattabletter mot fästningar, eller? Jag kör droppar fn.

    • Jag tror inte de gillar mig jättemycket heller, men det räcker ju med en om man har otur. Tror inte det finns tabletter till katter.

  2. Usch ja, de är vidriga djur och har väl inte någon känd funktion i naturen? Mina katter är ju mest inne men jag tänker på det när vi är ute i koppel i högt gräs…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *