Sojabönan – är det en hållbar ersättning för kött?

OK, så vi äter väldigt lite kött nu för tiden. Är nog på väg att i princip inte äta kött alls. Fisk äter vi och även ägg och mjölkprodukter. Men bara för att vi inte äter kött så innebär det inte att vi inte tycker om kött. Jag älskar kött. Men det känns mer och mer oetiskt att äta kött. Och än mer med alla rapporter som finns om hur djur hanteras bara för att vi ska få äta kött. Helst på extrapris dessutom.

För att kunna få vissa rätter så köttlika som möjligt så köper vi en del sojaprodukter. Som t.ex. Quorn och Oumph. Sedan läste jag en artikel av någon, strunt samma vem, som skrev att det inte är hållbart att äta sojabönor. Att odling av sojabönor förstör vår miljö. Huva tänkte jag, och ville kolla upp saken lite för att känna hur samvetet borde agera där.

Jag läser hos WWF.
Soja är en av världens största och viktigaste grödor för produktion av vegetabiliskt protein och olja. Den har odlats i tusentals år i Asien och ger mer protein per hektar än andra stora grödor. De senaste femtio åren har den globala produktionen av soja tiofaldigats.

Aj, aj, aj tänker jag. Det låter inte så bra. Beror detta då på att det ska skapas alternativ mat till vegetarianer? Att världens regnskogar skövlas för odling av sojabönor till veganer?

Nej, tvärtom visar det sig när jag läser vidare.
Huvuddelen av den soja som produceras används till djurfoder vid produktion av kött, mjölk och ägg samt vid odling av fisk. Den ökande konsumtionen av kött är den enskilt viktigaste orsaken till den snabba expansionen av odlingen.

Det är alltså köttproduktionen som är orsak till denna expansion. En expansion som dessutom tydligen förväntas öka. EU är den största importören, men även Kina, som även förväntas öka sin import med 60 % de kommande tio åren. Även om vi två nu undviker att äta kött så är det som så att konsumtionen av kött i stort ökar. Över hela världen. Och för det behövs det mera soja. Jag läser att i Sydamerika har detta behov lett till expropriation av mark, men tydligen även till tvångs- och slavarbete. Inte bra alltså.

Men hur ska jag då tänka när jag äter sojaprodukter? För min del tänker jag som så här. Att om alla åt sojaprodukter istället för kött så skulle vi fortfarande behöva mycket sojabönor, men bara en bråkdel av vad som behövs för att föda upp djur att äta. Alltså anser jag att genom att äta sojaprodukter istället för kött så är jag en del i kampen för att minska sojaproduktionen. Alltså så känner jag mig inte skyldig när jag köper min sojamat. Något som även står i slutet av WWF’s artikel.
Alla konsumenter kan bidra genom att minska sin köttkonsumtion och att oftare välja vegetariskt – både hemma och när vi äter ute. Att sluta kasta mat är också en viktig insats.

Att dessutom ställa krav på en mer ansvarsfull produktion av de bönor som köps verkar ganska naturligt. Till exempel finns det idag en certifiering – RTRS – Round Table on Responsible Soy – RTRS som företag och offentlig sektor som köper mycket soja bör efterfråga.

Men som sagt, även som enskild konsument kan du alltså göra skillnad. Genom att helt enkelt äta mindre kött..

Läs gärna information hos WWF

2 Kommentarer

  1. Mycket intressant och tänkvärt inlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *