Storebror ser dig – igen

Det är fascinerande hur korrekta gamla böcker och gamla TV-serier har siat om framtiden. Asimov om robotar till exempel, hur aktuella börjar inte hans robotiklagar bli? De som han skrev på 40-talet.

1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.
2. En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.
3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.
Plus den nollte som kom senare
0. En robot får inte genom handling, eller underlåtelse att handla, orsaka att mänskligheten skadas.

Nu finns det drönare, bilar som kör själva och ett gäng andra maskiner som ska hantera sina egna handlingar. Japp, Asimov visste vad som var på gång. Måhända hade han en tidsmaskin?

Och så har vi George Orwell, som skrev 1984. Han skrev den 1948 och vände bara på de sista siffrorna så att det blev 1984. Hans bok som myntat begreppet ”Storebror ser dig” handlar om landet Oceanien som är en diktatur. Varenda medborgare är övervakad genom en stor centraldator, det finns kameror och skärmar i varje hem, som staten har tillgång till. Vi har inte det samhället riktigt ännu (eller har vi det?), men där finns faktiskt alla förutsättningar. Vi har datorer, telefoner och surfplattor med kameror i. Larmbolag installerar kameror i folks hem. Vem vet vem som kan ha tillgång till alla de här kamerorna?

Vi är i princip alla också uppkopplade antingen mot Google eller Apple. Är du som jag en användare av framförallt Googles tjänster kan du faktiskt gå in och kika på hur mycket Google vet om dig. Inte så lite läskigt tycker jag.

Vill du se vad Google vet om din aktivitet på nätet? Gå till

myactivity.google.com

Vill du veta hur mycket Google vet om var du befinner dig? Gå till

google.com/maps/timeline

Visst är det lite läskigt? Mitt egna finns liksom inte längre. Det läskigaste (eller inte) är att så många verkar tycka att det är OK. ”Det är så det är” säger de. Eller så är det som så att de har rätt, vi ska bara se till att anpassa oss. Som små får när fårhunden springer runt oss. Sådana samhällen förenklar i alla fall för typer som Trump eller Putin.

Förresten på samma tema – läs The Circle av Dan Eggers – eller se filmen, den ska visst komma när som helst. Lite av en ny 1984.

Och kom ihåg.
Tänk Twilight Zone musik (- och NEJ det är inte twilight=starletvampyrer (fast vad f-n det är ju ingen som vet vad starlet var heller!!!))


Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

2 Kommentarer

  1. Det är tomt på mig när jag kollar, jag har stängt av att Google får samla data om vad jag gör eller ser. Sen huruvida de faktiskt har slutat kolla är ju en annan sak men det står ingen historik någonstans.

    • Ja, jag har också gjort det nu efter att jag sett de här sidorna. Man får hoppas att de respekterar att man skriver in att man inte vill bli registrerad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *