Pastagratäng med tomatsås och tonfisk

Det här är riktig skåpmat. Alltså jag menar att den går att göra med sådant som oftast brukar finnas åtminstone i våra skåp. Och det går snabbt. Blir en rejäl form som ger både kvällsmat och flera lunchlådor. Vi försöker oftast göra så, att laga många portioner så att det ger lunchlådor till jobbet. Förutom att det så klart är praktiskt så syns det på kontot hur mycket pengar vi sparar på att ta med oss egen lunch. Nåväl, tillbaka till den här pastagratängen. SÅ enkel och snabb. Och god. Maken åt alldeles för mycket vilket innebar att det kanske inte blev så många lunchlådor som var planerat.

Ingredienser

1 stor gul lök el. 2 mindre
2-3 vitlöksklyftor
1 röd chili alt ett par nypor chiliflakes (ta bort om du inte gillar hetta i maten)
3 burkar (à ca 400 gr) krossade tomater
2 burkar tonfisk ( strunta i detta om du vill göra den vegetarisk)
1 – 2 msk torkad oregano
1 – 2 msk torkad basilika
salt och peppar
valfritt: lite andra grönsaker som kan råka finnas hemma

ca 500 gr pasta  – jag har penne här

ca 150 gr riven ost, valfri sort

valfritt: några basilikablad

Gör så här

Hacka löken, skiva vitlöken och chilin tunt.

Häll lite olja i en stor gryta (grytan ska vara så stor att du kan hälla ner den kokta pastan i den sen – för att spara lite disk). På medelvärme stek löken, vitlöken och chilin några minuter. Häll ner de krossade tomaterna och örtkryddor. Här kan du också hälla ner några extra grönsaker. Jag hade den här gången en röd paprika som börjat bli mjuk, den hackade jag upp och hällde i. Jag hällde också i det sista från en påse jag hade i frysen med ärtor, majs och paprika.

Låt såsen stå och småkoka lite.

Sätt igång pastavatten och sätt också på ugnen på 200 grader. Jag vill gärna att tomatsåsen ska få några extra minuter att koka, vill du snabba på processen så sätter du igång pastavattnet redan innan du börjar med såsen.

Ett par-tre minuter innan pastan är färdigkokt häll ner tonfisken i såsen. Rör om och smaka av med salt och peppar. Låt koka. Vill du göra gratängen vegetarisk så strunta i tonfisken. Bara smaka av med salt och peppar.

Häll av pastavattnet. Häll ner pastan i såsen och rör om. Se till att all pasta är täckt. Häll ner hela blandningen i en stor ugnsform.

Täck med riven ost och om du har färsk basilika hemma kan du lägga några blad basilika också över ytan – har du ingen färsk basilika så strunta i det.

Baka i ugnen  – 200 grader – ca 20 minuter.

 

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

2 Kommentarer

  1. Åh, den här måste jag absolut prova! 🙂 Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *