Julgodis

Det här är inte ett nytt inlägg. Men jag ser att många är här och letar julgodis. Så jag passar på att lyfta upp det här inlägget till dags dato. Det här är de recept på julgodisar som jag har.

Kanske finns det något här att använda?

Amerikansk-fudge

 Amerikansk fudge

Rejält söt. Ganska mycket socker och sedan även sötad kondenserad mjölk. Men supergoda. Smälter i munnen  som spunnet socker.


chokladkola

Chokladkola

Mjuk, men inte seg kola. Förmodligen för att man har choklad och inte kakao i smeten. Dessa blev förra året makens favorit. Det var mycket spring till kylskåpet.


Citronkola (bild)

 Citronkola

De här gjorde Tina på TV. Eftersom jag gillar citron var jag tvungen att testa. Och de här är goda! Livsfarliga för mig för jag kunde bara inte låta bli att äta. Hela tiden!

Det blir många kolor av den här satsen. Det blir sega citroniga kolor.


engelskalackerbitar

Engelska läckerbitar

De här ser kanske inte så roliga ut på bilden, men de är goda, goda, goda. De här och indisk kola gör jag varje år. De är mjukt knäckiga i mitten och sedan choklad ovanpå. Så goda!! Knäcken går superfort att göra, det som är jobbigast är att doppa dem i choklad.


fikonbollar

Fikon- och punschgodis

Ett något nyttigare godis utan en massa socker. Jag tycker om dem eftersom jag är ganska förtjust i fikon. Men skall jag vara ärlig är de väldigt jobbiga att göra. Den där smeten är som cement som fastnar i handen hela tiden när man försöker rulla bollarna.


fudge

 Fudge

Som Amerikansk fudge ovan, men med massor av chokladsmak. Goda.


indisk kola

Indisk kola

En av mina favoriter. Görs också i princip varje år. Blir en mjuk men inte seg kola. Inte riktigt fudge heller.

Kokar man den lite för länge blir det en seg kola.


marknadsnougatny

 Marknadsnougat

Supersnabb att göra. Koka två minuter och mixa. Klart! Förutom skärandet då. Blir massor av godis – och blir gott! Försvinner fort om man ställer en skål framför folk.


chokladtryffelturkisk

 Chokladtryffel med Turkisk peppar

Gillar du lakrits skall du göra den här. Du stoppar den i munnen och så smakar du chokladtryffel. Precis när du börjar bli besviken och undrar var lakritssmaken är så slår den till. Underbar kombination.


tryffel

 Chokladtryffel

Det här är vanlig chokladtryffel. Bra recept. Ger kladdiga bollar som efter att ha rullats i kakao och fått vila lite blir jättebra i konsistensen.


rocky-road-fudge

 Rocky Road Fudge

Jag  var aldrig så förtjust i den där Rocky Roadvarianten med mörk choklad. Eftersom jag nu inte gillar mörk choklad, så den här varianten där det blir en kola av allting istället passar mig mycket bättre.

 

4 Kommentarer

  1. Inspirerande godisrecept!
    Men… kulprovet är så svårt tycker jag… Ungefär hur länge behöver Indisk kola koka? Hur många grader ska kolan upp i ungefär?

    • Hupp- det var en svår fråga. Jag har faktiskt aldrig mätt temperaturen på den. Jag är ledsen men jag har bara kulprovet att gå på. Nästa gång jag kokar den ska jag ta och mäta temperaturen. Men man kanske kan testa med 119 grader som citronkolan ska vara.

  2. Hur förvarar du dina fudge, amerikanska och vanilj? I Kylskå eller rumstemperatur?

Kommentera