Rökt lax

Det här är mer ett tips än ett recept. Ett tips till er som inte kommit på det här ännu. Jag har märkt på jobbet att det faktiskt är ganska många som inte gjort det. Kommit på det här ännu.

Det här med att röka i grillen alltså.Rökt lax

Har ni en klotgrill av större modell så är det här SÅ enkelt.

När vi köpte vår grill följde det med två galler som gör att det går att ha kol på sidorna av grillen och ingen kol i mitten. Sådana galler behövs för att det här ska fungera bra. Om inte ni ändå kan få kolen att stanna på sidorna förstås.2016-08-28 15.23.36

I alla fall börja med det. Sätt kol på sidorna och tänd på och vänta på bra glöd.

Till det här behövs också träspån. Vi brukar köpa en påse med färdiga sådana. Den som är duktig kan göra egna. Samtidigt som du sätter igång grillen  ska du ta och lägga lite spån i blöt.

Lägg laxen med skinnet ner på aluminiumfolie. Utan folie fastnar den bara i gallret och blir svår att få loss. Strö över salt och peppar och eventuell annan smaksättning du vill ha. Kanske hackad dill. Eller pressa citron över. Fantasin sätter gränserna.

När glöden är fin ska du lägga spån på glöden. Sedan lägger du laxbiten i mitten. Sätt på locket och låt det ryka.

röka laxLyft på locket då och då och kolla av. Tar lite olika tid beroende på hur stor laxbiten är. Men ca 20 minuter för en hel laxsida.

Rökt lax
På det här viset kan du också röka räkor. Bara ta några ur frysen och släng dem på en bit folie. Tar bara några minuter ( stick gärna några hål i folien om du röker räkor).
Eller mindre bitar av fisk.
Jag har faktiskt rökt en lammstek på det här viset. Och en hel kyckling. Det tar dock tid och du behöver om du röker kött fylla på med nytt spån under tiden.

Gott med en sallad. Eller ugnsrostade rotsaker. Eller potatissallad. Och romsås.

2 Kommentarer

  1. Bra tips! Funkar kanske inte lika bra med gasolgrill, som vi har. Just det här med att kolen glöder tillsammans med spån gör nog att det blir en helt annan godare smak.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *