Danskt rågbröd

Jag haft för mig nu ett tag att jag skulle testa att baka danskt rågbröd. Något som fick mig ut på lite äventyr i min jakt på hela rågkärnor, vilket visade sig inte alls vara så enkelt som jag trodde. Men till sist fick jag tag i rågkärnorna och efter att ha letat recept på nätet så har jag nu lyckats få något som jag tycker är ett riktigt bra bröd. Jag tänker fortsätta och se om det kan bli ännu bättre, men det här receptet ger en bra och saftig limpa.

Det går inte fort, men det blir gott.

ragbrod

Ingredienser

Blötlägges
160 gr hela rågkärnor
50 gr pumpafrön
20 gram salt
Vatten

Deg
4 dl kallt vatten
15 gr jäst
160 gr vetemjöl
340 gr rågmjöl
20 gr brödsirap
surdeg
5 gr salt

Gör så här

Börja med att blanda rågkärnor, pumpafrön och salt i en bunke. Häll över vatten så att det gott och väl täcker fröna. Låt stå i minst 24 timmar.

Efter 24 timmar eller mer.

Blanda alla ingredienserna till degen i en bunke. Låt degen jäsa i 1-2 timmar.

Häll av vattnet från kärnorna och blanda ner dem i degen. Låt degen jäsa i ytterligare 1-3 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en stor brödform med olja eller smör. Forma, med blöta händer,  degen till en limpa (inget knådande!) och tryck ner den i formen. Låt degen jäsa 30-45 minuter innan bakning.

Ställ in formen i ugnen och häll ett glas vatten i en plåt eller en form i botten av ugnen. Sänk sedan temperaturen till 180 grader och låt brödet baka i 60 minuter eller tills det har en innertemperatur av minst 98 grader. Är det färdigt så ska det låta lite ihåligt när du knackar på det.

ragbrod1

Lägg brödet i en påse när det är lite ljummet. Skär inte  i brödet förrän det gått minst 24 timmar.

2 Kommentarer

  1. Det ser saftigt och gott ut. Gör du egen surdeg?

    • Ja, jag har jobbat med surdeg i ganska många år. Till och med innan det blev poppis. Slutade nästan när alla andra började med det också 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *