Kantarell och purjopasta

Jahapp, nu är vi hemma igen. Och hundarna är också hemma igen. Glädjen av en semesterresa känns ändå lite avslagen när jag hör om dåd i Nice och militärkupp i Turkiet. Inte blir det bättre av att jag läser på nätet om den där Erdogan. Det blev ju nästan som att välja mellan pest eller kolera. Även om han är folkvald.2016-07-16 23.28.17-600x800

Så istället för rapport om Bryssel så blir det ett litet enkelt recept. Maken tog med sig hundarna till skogen och kom tillbaka med lite kantareller. Ja, han hade hundarna med sig också. Den här pastan gör vi flera gånger varje sommar, men jag har liksom aldrig skrivit ner den som ett recept för det känns knappt som ett recept. Jag bara rör ihop så det blir gott tänker jag. Å andra sidan så är det väl det som är ett recept.  Det är också som så att det är svårt att sätta en exakt mängd. Det beror ju på hur mycket kantareller man hittat t.ex. Mer kantareller KAN  kräva lite mera grädde. En sak som är bra med den här pastan är dock att har du bara hittat lite kantareller så får du, tack vare grädden, mycket kantarellsmak i pastan. Det är inte smalmat, men jag tycker inte du kan få fram ordentlig svampsmak utan fett.

Sätt igång pastavatten när du startar så blir såsen och pastan klar ungefär samtidigt.

Ingredienser

2 personer

1 klick olja
Kantareller, du bestämmer själv mängden
1 rejäl klick smör
1 purjolök, skivad
2-3 klyftor vitlök, hackade
Ca 1 dl grädde
Ca 1 msk dijonsenap
Salt och peppar

Pasta till två personer

Gör så här

Rensa svampen och lägg den i en varm traktörpanna, eller en lite djupare stekpannamed en klick olja. Låt svampen fräsa så att en del av vätskan försvinner. Kör inte för länge, eftersom det är en sås behöver inte all vätska fräsas bort.
Lägg i smörklicken och sänk värmen lite.
Lägg i purjo och vitlök. Stek på relativt låg värme tills purjon är mjuk.
Häll i grädden och lägg i dijonsenapen. Rör om och låt det hela stå och bli varmt. Fortfarande på låg-medelvärme.
När det är varmt så smaka av. Du kan tycka att dijonsenapen smakar mycket, men den behöver smakas nu annars blir det för mesigt när du blandar det med pastan. Smaka av med salt och peppar. Sätt sedan på ett lock och låt det hela stå på låg värme och gotta till sig tills pastan är klar.

När pastan är klar så blanda ner den i såsen.

2 Kommentarer

  1. Kantarellpasta är bland det absolut godaste jag vet <3
    Mums!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *