Sötpotatisfrites med lite krisp

Krispiga sötpotatisfrites

Sötpotatis äter vi en del här hemma. Och försöker väl variera den emellanåt. Det går att göra gratäng på den, det är gott med chili i. Vi har  bakat och grillat den, faktiskt väldigt gott. Vi har haft   den i grytor eller gjort chili på dem. Och så har vi bakat den och haft bbq-bönor på, något som var megamums faktiskt. Och nu har jag testat att göra frites på dem. Utan att fritera, bara baka i ugnen och det blev inte dumt det heller.

Ingredienser

2 sötpotatisar (eller så många eller få du vill ha, men här hade jag två ganska stor sötpotatisar)
1 msk maizena
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
2-3 kvistar timjan
1 tsk rökt paprikapulver
salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader.

Krispiga sötpotatisfrites

Skala sötpotatisarna  och skär dem i ungefär lika stora bitar. Häll på maizena och rör om (jag gör det med händerna) tills maizenan fäst jämnt runt om och det inte finns några klumpar. Maizenan ska, enligt Jamie Oliver och några andra, gör att friten blir lite krispigare.

Krispiga sötpotatisfrites

Skala och hacka vitlöksklyftorna, repa löven av timjankvistarna och blanda sedan vitlök, timjan, paprikapulver, salt, peppar och olivolja i en mortel. Mortla på tills det blivit en någorlunda jämn gägga av alltihopa.

 

2016-06-18 21.47.59

Häll sedan gäggan over potatisen och rör runt igen (jag använder återigen mina händer).

Krispiga sötpotatisfritesLägg sedan bakplåtspapper i en långpanna och bred ut potatisen, bitarna ska inte ligga ovanpå varandra.

Krispiga sötpotatisfrites

Skjutsa in dem i ugnen och sätt en klocka på 15 minuter. Efter 15 minuter vänder du dem och ställer in potatisen igen. Efter ytterligare 10 minuter kollar du potatisen – är den inte klar så vänd den igen. Beroende på tid så kan du vända potatisen ytterligare någon gång.

Potatisen är klar när den börjar få ett lite annorlunda utseende lite mattare inte så gula längre.

Krispiga sötpotatisfrites

Lite bubbliga kanske också. Sedan ska du så klart inte bara gå på utseendet. Känn efter. Är de inte lite krispiga på utsidan vänd dem och ställ in dem igen.

De blev i alla fall väldig goda. Nästa gång ska jag dock testa med lite chili eller cayennepeppar i röran också.

Krispiga sötpotatisfrites

2 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *