Focaccia med potatis

Ja, jag skrev igår om potatisen vi hade odlat. Och att jag använde två av dem till en focaccia. Den här focaccian brukar jag göra emellanåt. Inte för ofta, men ibland är det väldigt gott med en bit focaccia och ett glas vin.

Focaccia

Focaccia är ju så nedrans gott! Och varje gång jag gör det så blir jag förskräckt över hur lös degen är, men varje gång så blir det bra i alla fall. Den här gången så hade jag i lite surdeg också. Inte för att göra ett surdegsbröd av det, utan för att jag matade min surdeg och det blev surdeg över när jag var klar. När jag ändå skulle baka så fick surdegen åka med, och eftersom det var en rågsurdeg så finns det lite råg i den här focaccian. Vi får väl skylla på den halvan i mig som är finne.

Ingredienser

Till degen
400 gr vatten
20 gr jäst
30 gr olivolja
400 gr vetemjöl special
100 gr durumvetemjöl
15 gr salt

Ovanpå
Två stycken potatisar med skal
1 liten rödlök
Färsk rosmarin
Olivolja

Flingsalt

Gör så här

Lös upp jästen i  vattnet. Häll i olivoljan.

Blanda i allting utom saltet. Kör degen i maskin i ca 10 minuter.

DSC03017-800x600

(På grund av surdegen så är där alltså grovt rågmjöl i min deg, det är det som gör att den ser lite prickig ut.)

Efter 10 minuter häll ner saltet och kör 10 minuter till, eller tills du ser att degen släpper lite i sidorna och det är glutentrådar i degen.

Sätt på plast och låt den jäsa i 45-60 minuter.

Lägg bakplåtspapper i en form som är ca.30X40 cm. Pensla bakplåtspappret med olivolja.

Skiva potatisen tunt och så även rödlöken. Jag brukar använda en mandolin.

Hacka rosmarinen grovt.

Häll degen i formen. Och ja, degen är lös så hälla betyder verkligen hälla.

Lägg på rödlök och rosmarin.

focaccia

Lägg sedan på potatisen och häll på olivolja, jag brukar pensla lite så att alla potatisarna får olja på sig.

Focaccia

Sätt ugnen på 250 grader.

Låt degen jäsa i 45-60 minuter.

Häll på flingsalt och ställ in den i ugnen. Sänk temperaturen till 200 grader.

Grädda focaccian i 25-40 minuter beroende på ugn.

focaccia

Det går att ha ingenting på eller helt andra saker på, det är bara fantasin som sätter gränserna. Gör du den här så lägg på mer rosmarin än vad jag hade på min. Jag orkade helt enkelt inte gå ut och hämta mer.

2016-07-08 22.46.58-800x600

 

 

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *