Kikärtsbiffar

Jag var tvungen att damma av ett gammalt recept. Det är hittat för länge sedan i tidningen Buffé. Innan den fanns på nätet. Ja, det har faktiskt funnits en sådan tid. Receptet jag grävt fram är kikärtsbiffar. De är enkla att göra och är riktigt goda. Går att variera på många olika sätt. De ser lite mesiga ut kanske men är, som sagt, riktigt goda. Här använder vi burkärtor. Så klart kan man använda kikärtor som man lagt i blöt och kokt själv . Här är vi dock lite lata av oss så här blir det burkärtor. Men jag har tänkt att jag någon gång, en annan dag (eller ett annat år) ska koka dem själv.

Receptet är en grundvariant. I dem på bilden har jag blandat  ner hackad salladslök, vitlök och chiliflingor. Ibland gör jag en variant där jag fräser finhackad svamp och lök + vitlök som jag låter svalna och sedan blandar i röran. Mycket gott det också! Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Och oftast gör vi minst dubbel sats. Så bra att kunna spara några i kylskåpet till nästa dag.

 Kikärtsbiffar

Ingredienser

1 burk kikärtor
1 ägg
ca 1/2 dl vetemjöl (gärna dinkel)
ev 1 tsk spiskummin
salt och peppar

Gör så här

Öppna burken och häll av spadet. Spola av ärtorna.
Gaffelmosa kikärtorna med ägg och mjöl.

Krydda

Blanda i eventuella övriga ingredienser.

Klicka smeten med en stor sked i stekpannan. Smeten är ganska lös så försök inte forma biffar med händerna eller så. Du kan forma till dem lite med stekspaden när du väl klickat ner smeten i stekpannan. Stek tills de fått fin färg.

Här är de serverade med myntayoghurt (även om jag använde gräddfil eftersom jag inte hade någon yoghurt), ris och skurna tomater blandade med lite hackad salladslök.

Kikärtsbiffar

2 Kommentarer

  1. Mmmm! Ett tips när det gäller att koka kikärtor (och andra torkade baljväxter) är att göra massor samtidigt och frysa in portionsvis. Billigare och man behöver inte göra det så ofta. 🙂

    • Bra tips, då kan man frysa ner dem i ”burkstorlek” (många recept utgår ju från det). Gäller bara att komma åt grundproblemet. Latheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *