Enkelt surdegsbröd

surdegsbrod-105833

Det här är inte alls något eget recept förutom att jag gör lite som jag vill med det emellanåt. Det kommer från Sebastian Boudet och du kan se en alldeles utmärkt Youtubefilm om brödet här. Då kan ju vän av ordning undra varför jag skriver upp det. Jo, därför att jag är fullkomligt usel på att komma ihåg receptet, trots att det är så enkelt, och jag är trött på att leta efter receptet på Youtube varje gång jag ska baka brödet.

Jag brukar variera mjölsorterna och även hälla i lite godsaker. T.ex. är brödet på bilden bakat på rågsikt och i degen finns det också en massa solrosfrön. Så jag använder det här receptet som någon slags grundrecept.

Ingredienser

6,5 dl vatten
aktiv surdeg
30 gr salt
1 kg mjöl

(Hrm inte så mycket ingredienser att komma ihåg, och jag vet inte varför, men av någon anledning så kommer jag aldrig ihåg den där vattenmängden)

Gör så här

Se till att din surdeg är aktiv, dvs att du tagit ut den ur kylskåpet och matat den så att den börjar bubbla. Själv brukar jag göra det två gånger innan jag använder den. Jag tar fram min surdeg – som består av ett par matskedar i en liten burk- blandar den med en dl vatten och en dl rågmjöl. När den börjar bubbla slänger jag det mesta och matar den en gång till med en dl vatten och en dl rågmjöl. Jag har fått för mig att det fungerar bättre om jag matar den två gånger. Och jag använder alltid bara rågmjöl nu för tiden. Varför? Tja, dels för att det bubblar snabbare och enklare och dels för att, ja, allting blir ju godare med råg i.

Häll sedan 6,5 dl vatten i en bytta. Häll i surdegen, men glöm inte att ta bort ett par matskedar först och ställa in i kylskåpet. Så att du inte blir av med degen bara så där. Det går ju alltid att göra ny surdeg, det är inte svårt, men det är ändå lite onödigt mäck om du inte måste.

Blanda vatten och surdeg. Ska jag vara ärlig så lägger jag ibland ner 2-3 gram ekologisk jäst också. Japp, nu är jag verkligen ärlig.

Blanda i saltet och en del av mjölet. Ja, som ni ser har jag bara skrivit mjöl i receptet, inte någon speciell sort. Det beror på att jag använder inte någon speciell sort utan jag tar lite vad jag känner för. Brödet på bilden är t.ex. bakat på rågsikt. Ibland blandar jag ihop de mjölsorter jag råkar ha lite kvar av och ibland blir det dinkel. Jag häller i andra godsaker också ibland. Solrosfrön, hackad torkad frukt, rostade nötter m.m. Kom dock ihåg att lägger du i torkad frukt så låt frukten ligga i blöt lite innan, den kan suga åt sig för mycket av degvätskan annars. Vill du ha i några godsaker blandar du i dessa också i detta läget, när du bara blandat i lite av mjölet.

När det blivit bra blandat så häll i resten av mjölet och rör om tills allting är blandat, inte längre än så.

Lägg över en handduk och låt degen stå en timme.

När du kommer tillbaka så lyfter du upp din deg och viker den några gånger samtidigt som du slår den mot bakbordet (svårt att förklara – kolla Sebastians film). Dock märker jag att när du har en del råg i degen (som jag ofta har) blir den inte så elastisk och tjusig som Sebastians, men det fungerar ändå. Vik och slå så att degen hänger ihop lite bättre helt enkelt. Ibland blir degen betydligt hårdare också, framförallt om du har råg i eller har stoppat i saker som kan suga åt sig degvätska, men min erfarenhet säger att det också fungerar. Brödet på bilden t.ex. startade med en ganska hård deg.

Få ihop degen till en rund klump. Min blir sällan så snygg som Sebastians, men det fungerar ändå. Sedan är det dags att jäsa den. Jag har inte någon jäskorg, så jag tar ett durkslag. I det lägger jag en handduk som jag mjölar och sedan lägger ner brödet i (Obs brödet på bilden är färdigjäst).

surdegsbrod-3-3

surdegsbrod-3-2

Sebastian lägger därefter alltihop i en stor plastlåda som han ställer in i kylskåpet. I vårt kylskåp finns det emellertid alltid för mycket saker och inte plats för en stor plastlåda, så jag brukar istället ta en plastkasse och sätta runt.

surdegsbrod-3

Inte så tjusigt, men det fungerar.

Sedan ska alltså degen stå minst tolv timmar i kylskåpet.

Sätt ugnen på 250 grader. De gånger jag kommer ihåg brukar jag ställa dit min pizzasten, som jag köpt på ICA Maxi, när jag sätter igång ugnen så att den är varm när det är dags att sätta in brödet.

När ugnen är varm, och kanske gärna har varit varm en stund, så plockar jag fram min deg från kylskåpet och vänder upp den på pizzastenen. Jag tar en vass kniv och drar några snitt också.

Innan jag stänger ugnen brukar jag slänga in lite vatten i botten av ugnen.

Sedan bakar vi 50-60 minuter. Ibland sänker jag värmen till 230 efter 20 minuter. Ibland inte. Det är liksom inte alltid jag kommer i håg. I vår ugn brukar limpan vara färdig efter 50 minuter.

surdegsbrod-3-4

Så ser det alltså ut när den är klar.

Ta ut den och låt den vila åtminstone 30 minuter innan du skär i den.

2 Kommentarer

  1. Nämen gud vilket fint bröd, mina bröd blir aldrig så fina i ytan..:(

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *