Chokladbollar

chokladboll-122526

Japp det här blev bra. Hade fått för mig att jag skulle göra chokladbollar. Vi är inte bra på att ha goda saker hemma maken och jag. De hamnar lätt i magen på oss. Men vi klarar ganska bra av att ha någon kaka i frysen och ta då och då när vi ska fika. Ganska bra i alla fall. Så jag brukar se till att det finns något att plocka där i frysen. Inte en massa sorter eller så, men i alla fall någon. Och nu ville jag alltså göra chokladbollar. På Sarabakar.se hittade jag för ett tag sedan ett recept som jag ville testa. Lite krångligare än vanligt, men det gör ju det hela ganska spännande tycker jag. Ibland ska det vara så enkelt som möjligt, men ibland är det faktiskt som så att varför göra det enkelt när det går att krångla till det. Eller något sånt.

Ingredienser

360 gr rumsvarmt smör
360 gr havregryn
170 gr socker (=2 dl)
45 gr kakao (=1 dl)
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 msk kallt kaffe

100 gr mörk choklad
riven kokos

Gör så här

Blanda alla ingredienserna utom choklad och kokos. Blandar du i en assistent eller motsvarande så använd inte kniven utan något annat tillbehör som inte helt slår sönder havregrynen.

Ställ in degen i kylen en stund för att det ska bli lite lättare att rulla.

Rulla chokladbollar i den storlek du vill ha dem. Om du gör dem så att de väger ca 45 gram så blir det cirkus 20 st av det här recepetet. Ställ de rullade bollarna kallt.

Sätt ugnen på 200 grader. Häll hälften av kokosen i en långpanna och rosta den i ugnen tills den blir gyllenbrun. När den väl börjar bli brun så går det fort sen så håll koll. Jag märkte att den kan bli ganska mörk utan att vara bränd. Men skulle du tro att du bränt dem (som jag trodde) så smaka på den. Blanda sedan den rostade kokosen med orostad sådan. Blir en smakbrytning och ger också lite rolig färgblandning.

Smält chokladen.

Det ska bara vara ett tunt lager choklad och jag löste det med hjälp av en brödpensel. Håll chokladbollen med fingrarna, pensla ungefär halva bollen eller så mycket du kan. Lägg sedan chokladbollen i kokosen och pensla där du inte kommit åt. Rulla sedan bollen i kokosen och flytta över den till ett fat.

Jag tyckte att det här blev chokladbollar med en liten extra twist.

chokladboll-122600

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *