Mjölkchokladbrownie

mjolkchokladbrownie-5

Ska vi ta en kaka nu istället. Mitt i alla sovrumsrenovering. Renovering kan leda till att man vill ha en fika och då kan det vara gott med en kaka till. Eller hur?

Jag har, trots fler och fler år som går, inte lyckats att lära mig gilla mörk choklad. Sedan ska jag vara ärlig och erkänna att jag många gånger tycker det är gott med mörk choklad när det används i något annat. Såsom efterrätter eller kakor. Men ändå, mjölkchoklad är godare.

Och lakrits. Fast lakrits har i och för sig inte med det här att göra alls. Mer än att det är gott.

OK, jag ska hålla mig till saken istället. Och saken är att jag hittade ett brownierecept som det skulle vara mjölkchoklad i! Uttalat mjölkchoklad, inte mörk choklad. Kan förresten rekommendera sidan, David Lebovitz, en amerikan i Paris, många trevliga recept. Jag var såklart tvungen att testa. Och det var gott!

Det är inte bara choklad i den här kakan heller utan även tranbär, en annan sak som jag tycker är gott. Hur kan du misslyckas med något om du stoppar i ännu flera saker som är gott? Bara att försöka. Kakan har ett visst tuggmotstånd vilket gör det hela ännu bättre!

Receptet använder sig av vaniljextrakt och det går säkert att använda vaniljsocker istället, men sist jag var i affären så hittade jag faktiskt en flaska vaniljextrakt så jag hade sådan hemma! Kvinnan i kassan talade om för mig att den innehöll alkohol. Jag fattade först ingenting, sa förmodligen typ ”VA?”. men hon förklarade det för mig en gång till. Den innehåller alltså ett antal procent alkohol. ”Jaha, OK” sa jag, ”men jag köper den i alla fall”. Undrar varför hon var tvungen att berätta det. Finns det någon sådan regel tror ni, att expediten måste berätta att varan innehåller alkohol? Eller ville hon tala om för alla andra att här står en som kanske är en potentiell alkis och köper allting som innehåller ett uns alkohol?

Ingredienser

160 gr mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1/4 tsk salt

115 gr smör – rumstempererat
200 gr brunt farinsocker

1 ägg
1 tsk vaniljextrakt
3 msk mjölk

90 gr torkade tranbär
90 gr kokosflingor (använde själv rostade kokosflarn och det var också gott)
60 gr havregryn
225 gr mjölkchoklad med helst minst 30%kakao

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader.

Har du inte köpt mjölkchoklad som redan är i småbitar så hacka chokladen i lite lagom stora bitar. Inte för små!

Smöra och bröa en form som är cirkus 23×33 cm. Eller sätt i ett bakplåtspapper.

Rör ihop smör och socker i en

Blanda mjöl, bakpulver, kanel och salt i en skål.

Blanda smör och socker i en skål. Har du en Kitchenaid eller liknande använd gärna ”paddeln” eller vad den nu heter det där platta tillbehöret. Det hela ska bli fluffigt. Annars kör du på med vad du har.

Blanda sedan i ägg, vaniljextrakt och mjölk. Vid det här laget började min smet se ut som om den höll på att skära sig, men jag satte lite extra fart på maskinen och sedan blev det bra.

Blanda i mjölblandningen i smeten och sedan alla gotterna dvs tranbär, kokos, havregryn och slutligen chokladen. Det blir en ordentligt tjock smet och det ska det alltså bli så tro inte att du har gjort fel.

Tryck ner den i smeten. Verkligen tryck! Vill du använda händerna så är det bra att skölja dem med kallt vatten först.

Baka kakan i ca 30 minuter. Tiden här får du kolla, det är ju som vanligt olika i olika ugnar, men den ska fortfarande vara lite gäggig i mitten.

mjolkchokladbrownie-205207

Låt kakan bli helt sval i formen innan du skär den i rutor. Om du klarar det vill säga, det gjorde inte jag helt och hållet, men jag förstod varför jag borde gjort det, när jag började skära i den. Chokladen har en tendens att rinna om den inte är tillräckligt sval. Vilket naturligtvis inte har den minsta betydelse för smaken, men helt klart för utseendet.

mjolkchokladbrownie-4

 

Kommentera