Smulkaka

smulkakaNär jag var liten – och även sedan när jag blev stor – brukade mamma baka en kaka som jag kallade smulkaka. Någon gång när jag frågade henne om receptet så sa hon att det vara bara att göra en ”fin” vetedeg och sedan göra smulor av smör och socker och mjöl. Mammas vanliga variant på recept. Nu ett tag har jag velat hitta ett recept på den där kakan. Jag var helt säker på att detta var en finsk kaka så jag sökte på finsk kaka + vetedeg + smuldeg. Och fick så småningom helt klart för mig att det här är en tysk kaka! Som heter Streusselkuche. Där fick jag. Förmodligen har mamma hittat den någon gång i en veckotidning. Hon läste flera sådana nämligen. Och testade ofta nya recept ur dem. Nu har jag i alla fall, med hjälp av lite tyska recept, fått fram något som faktiskt blev väldigt likt mammas smulkaka. Så nu kan jag faktiskt baka en sådan också!

Ingredienser

Vetedeg
2,5 dl mjölk
100 gr smör
1 msk kardemumma
25 gr jäst
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
1 ägg
8-9 dl vetemjöl

Smuldeg
100 gr smör
3 dl mjöl
1,5 dl socker

Gör så här

Vetedeg
Har du hel kardemumma (som så klart är godast) så mortla den till lagom stora bitar.

Värm mjölken i en kastrull, lägg i smöret och låt det ligga tills det är smält. Lägg i kardemumman. När blandningen är ca 37 grader blanda den med jästen.

Häll i socker, salt och en del av mjölet. Blanda. Lägg sedan i ägget och resten av mjölet. Blanda till en smidig deg.

Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Smuldeg
Gör under tiden smuldegen. Smöret ska vara rumsvarmt. Häll i mjöl och socker och blanda med fingrarna tills du får en smulig deg. Ställ gärna in den i kylskåpet tills den ska användas.

Kaka
När vetedegen är jäst kavla ut den lite och lägg den antingen i en långpanna, eller, om du som jag vill ha den lite tjockare, i en stor form.

Häll över smulorna och tryck till lite, bara försiktigt.

Baka den i 20-30 minuter.

Om den blir precis som mammas kan jag inte riktigt säga. Men god blev den.

smulkaka4

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *