Ciabatta

Jag gillar ciabatta. Det där sega, men ändå lättätna. Och ändå är det bara vetemjöl, jäst, salt och vatten i som i så många andra bröd. Jag tycker det är oerhört fascinerande hur olika bröd du kan göra av samma ingredienser. Och såklart finns det hur många recept på Ciabatta som helst, men eftersom jag testade detta och det blev så himla gott så skriver jag ner det för att testa det igen. Kanhända blir det ändringar i receptet, men just nu ser receptet ut som det gör här.

Jag fick 12 bröd ut ur det här receptet. Fler än vad två personer äter på en gång. Jag testade att frysa och de här gick alldeles utmärkt att frysa. De blev hur goda  som helst när vi mikrade dem efter att det varit fryst. Enligt receptet skulle det bli 8-10 bröd så det beror helt enkelt på hur stora ciabatta du vill ha.

Ciabatta-6

Ingredienser

1,3 l vetemjöl special
0,5 l kallt vatten
1 msk salt
1 msk olivolja
25 g jäst
0,5 msk socker

Olivolja till utbakning

Gör så här

Blanda vatten och jäst i en degblandare tills jästen löst sig.

Häll ner mjöl, olivolja, salt och socker. Arbeta degen långsamt i två minuter och fortsätt sedan blanda i 8-10 minuter eller tills degen är spänstig. Degen kommer att vara lös och lite jobbig att hantera, men resultatet blir bra så det är bara att svära lite och så hantra den.

Smörj in en braspanna med olivolja. Platta ut degen på plåten och klappa in mer olivolja ovanpå degen.

Ciabatta-1

Täck degen med plastfilm och låt den jäsa i en timme. Själv ställer jag alltid in deg för jäsning i en tom kall ugn så är jag säker på att det inte drar någonstans ifrån.

När degen jäst så stjälp upp den på väl mjölat bord.

Ciabatta-2

Som syns så har degen börjat få lite avlånga bubblor. Dra ut den lite grand så att den blir lite mer fyrkantig. Åtminstone om du har fått den lite knölig som jag har fått degen här.

Skär sedan upp degen i så stora bitar du vill ha. Jag fick tolv. Lägg upp bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Det ska vara bra med utrymme mellan bitarna. Degen är lös så det är inte det enklaste att göra, men med lite ytterligare svordomar så hamnar bitarna till sist på plåten.

Ciabatta-3

Klappa gärna in lite mer olivolja ovanpå om det inte finns olja kvar.

Låt bitarna jäsa i två timmar.

Sätt ugnen på 210 grader.

När bitarna jäst klart så ställ in dem i ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 190 grader. Baka dem i ca 20 minuter. Håll koll helt enkelt, de ska bli gyllengula och fina. Och gör inte som jag gjorde. Trodde att jag satt ugnen på varmluft och ställde in två plåtar samtidigt. Konstaterade efter en stund att den var på vanlig över- och undervärme. Jag ställde då om den till varmluft och bröden blev helt OK när de var klara.

Ciabatta-4

Och sedan är det bara att dela och äta. Och de går som sagt utmärkt att frysa.

Ciabatta-7

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *