Barbequebakade bönor med sötpotatis

Jag gillar Jamie Oliver och hans maträtter. Det har jag säkert skrivit om tidigare. Han använder ofta ganska enkla råvaror och han slutar liksom aldrig att experimentera. Sedan får han såklart hjälp av många, jag brukar titta på hans Youtube-kanal och där syns ofta andra kockar än han själv. Kan förresten varmt rekommendera hans Youtubekanal, precis som på hans hemsida finns här massor av recept och hur de ska tillredas förklaras i korta videos. Så korta att du inte hinner tröttna innan de är slut. Det här receptet hittade jag på hemsidan när jag kikade igenom vegetariska recept. Blev nyfiken och ville väldigt gärna testa. Nu har jag gjort det och det var väldigt gott. Bra kombination av smaker.

Maträtten har mycket färg och tillsammans med min gröna tallrik blir det kanske lite i överkant, men samtidigt måste jag säga att jag själv, som är en färgälskare gillade kombinationen även här. Det är ganska många ingredienser i den här maträtten, men inga dyra och inga konstiga. Den tar också ganska lång tid att tillaga, men det mesta av den tiden beror på att saker och ting ska vara i ugnen. Det förberedelsearbete du behöver göra är inte så tidskrävande.

BBQ beans-6

Ingredienser


2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 stora morötter
olivolja
1 toppad tsk rökt paprika
1 tsk spiskummin – hela frön
1 tsk torkade chiliflingor

4 sötpotatisar
olivolja
salt och peppar

2 x 400 ml krossade tomater
2 x 400 gr burkar med bönor av det slag du själv vill ha
1 dl BBQ-sås
rosmarin – några kvistar – finhackade blad

dagsgammalt bröd av något slag
olivolja
40 gr ost

yoghurt till servering

Gör så här


Börja med att sätta ugnen på 180 grader.

Skala och skiva morötter, vitlök och lök, skiva den röda chilin (du bestämmer själv om du vill ha kärnorna kvar – jag tog bort dem). Lägg allt i en stor ugnsform. Den behöver vara stor för att det ska finnas en stor yta som vätska kan avdunsta ifrån.

Häll i rökt paprika, spiskummin och chiliflingorna. Häll över olivolja och blanda allt.

Ställ in i ugnen och sätt en klocka på 20 minuter.

Gör i ordning dina sötpotatisar. Se till att de är rena. Lägg dem i en ugnsfast form och häll över lite olja, salt och peppar. Massera in det här så att potatisarna är täckta med blandningen.

När klockan ringer, ställ in potatisarna (är potatisarna stora kan du ställa in dem samtidigt som du ställer in bönorna)

Plocka ut formen med morötterna och löken etc.

BBQ beans-1

Häll i bönorna – vätskan i burken kan du låta följa med, de krossade tomaterna, BBQ-såsen och den finhackade rosmarinen. Rör om.

BBQ beans-2

Ställ in formen i ugnen igen och sätt klockan på 45 minuter.

Plocka fram ytterligare en ugnsfast form. I den bryter du ner brödet, häller över lite olivolja och river över lite ost.

BBQbeans

När klockan ringer ställer du in formen med bröd i ugnen och sätter klockan på 15 minuter.

Den här gången när klockan ringer så är allting klart! (Du kan ju kolla lite innan så att inte brödet bränns)

Sötpotatis.

BBQ beans-5

Superenkelt att dra av skalet på potatisarna!

Färdigt bröd.

BBQ beans-3

Krispigt och gott.

Du kan servera det här genom att skala sötpotatisarna och riva dem i bitar ner i bönorna eller så får var och en en varsin potatis och lägger på bönorna själv. Så gjorde vi.

Det är, som sagt,  lätt att ta av hela skalet av potatisarna. Så ta av det och lägg en sötpotatis på din tallrik och liksom dra sönder den lite.

Häll sedan bönor över och krutonger vid sidan av. Låt inte bli krutongerna för de behövs verkligen för att rätten ska bli hel. Dels för smaken och dels för att de är krispiga.

Häll gärna över lite youghurt av något slag. Syran är också gott till.

BBQ beans-6

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *