Fikonmarmelad

I vårt hushåll är vi inga stora konsumenter av sylt eller marmelad. När det gäller sylt så är det väl blåbärssylt och lingonsylt som används mest. Blåbärssylt varar dock väldigt länge här. På marmeladsidan har det länge bara varit citronmarmelad som gått hem här. På senare tid har vi också börjat äta fikonmarmelad, något som är väldigt gott till olika ostar. Kan till och med fungera till smakrikt lufttorkat kött. Eftersom jag alltid gillar att testa att göra själv så var jag tvungen att försöka göra egen fikonmarmelad också. Av torkade fikon. Och nu har jag testat. Och den blev god!

DSC00673

Ingredienser


250 gr torkade fikon
2,5 dl vatten
Knappt 2 dl syltsocker
saften från 1 citron

Gör så här


Skär fikonen i små bitar. Skär bort och kasta den där lilla hårda biten skaft som alltid finns på torkade fikon.
Lägg dem i en kastrull och häll över vattnet. Låt det stå med locket på ett par-tre timmar.
Ställ grytan på plattan och häll i syltsockret. Rör om. Låt det koka upp och sänk sedan temperaturen. Låt grytan stå på svag värme och småputtra i cirka en halv timme.
Ta grytan från spisen, rör ner saften från en citron. Vill du ha mindre bitar på fikonen så kan du köra med en stavmixer i det här läget.
Häll upp på en väl rengjord burk och låt det kallna och stelna till.
Ät och njut.

DSC00675

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *