Fikonmarmelad

I vårt hushåll är vi inga stora konsumenter av sylt eller marmelad. När det gäller sylt så är det väl blåbärssylt och lingonsylt som används mest. Blåbärssylt varar dock väldigt länge här. På marmeladsidan har det länge bara varit citronmarmelad som gått hem här. På senare tid har vi också börjat äta fikonmarmelad, något som är väldigt gott till olika ostar. Kan till och med fungera till smakrikt lufttorkat kött. Eftersom jag alltid gillar att testa att göra själv så var jag tvungen att försöka göra egen fikonmarmelad också. Av torkade fikon. Och nu har jag testat. Och den blev god!

DSC00673

Ingredienser


250 gr torkade fikon
2,5 dl vatten
Knappt 2 dl syltsocker
saften från 1 citron

Gör så här


Skär fikonen i små bitar. Skär bort och kasta den där lilla hårda biten skaft som alltid finns på torkade fikon.
Lägg dem i en kastrull och häll över vattnet. Låt det stå med locket på ett par-tre timmar.
Ställ grytan på plattan och häll i syltsockret. Rör om. Låt det koka upp och sänk sedan temperaturen. Låt grytan stå på svag värme och småputtra i cirka en halv timme.
Ta grytan från spisen, rör ner saften från en citron. Vill du ha mindre bitar på fikonen så kan du köra med en stavmixer i det här läget.
Häll upp på en väl rengjord burk och låt det kallna och stelna till.
Ät och njut.

DSC00675

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *