Petit-choux längder

Häromdagen ville jag fixa till fikabröd lite snabbt. Och av någon anledning så poppade ett gammalt recept upp i mitt huvud. Något som min mamma brukade baka. Jag hade för mig att jag hade receptet uppskrivet och det hade jag. Petit-choux längder. Jag vet att jag tyckte de var väldigt goda. Som fattigmans wienerbröd kanske? Jag plockade fram mitt gamla recept och bakade till längderna. Och de var så goda som jag kom ihåg. Går fort att fixa till också, krävs ingen jäsning eller så.

petitchoix3

Ingredienser


Deg

2,5 dl vatten
100 gr smör eller margarin
150 gr mjöl
4 ägg

Glasering

2,5 dl florsocker
1 msk smaksättning (konjak, citronsaft, grand marnier eller vad du vill)
1-3 msk vatten

Gör så här


Sätt ugnen på 200 grader.

Koka upp vatten plus smör i en gryta

Vispa ner mjölet med en visp. När det börjar tjockna ta en trägaffel i stället (eller vad du nu har) och fortsätt röra tills smeten släpper från grytan.

Lägg i ett ägg i sänder. Rör in ägget väl i smeten innan du häller i nästa ägg. Det fjärde ägget ska bara blandas lätt i (blir ingen större skillnad om du rör i det ordentligt så fundera inte så mycket)

Lägg ut med två skedar på en plåt. Räcker till två eller tre längder beroende hur långa du gör dem.

Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.

OBS! Öppna absolut inte ugnsluckan under de första 15 minuterna. Då blir längderna platta och de reser sig inte igen.

Längderna ska ha fått bra färg. Mina på bilderna är lite ljusa, mina råkade hamna lite långt ner i ugnen. Skulle de vara lite obakta i mitten så gråt inga tårar över det, faktum är att det är ganska gott, blir nästan som en fyllning.

Glasering

Mamma brukade alltid glasera längderna. Vill du göra det lyxigt kan du dela dem och fylla dem med grädde och bär tex. Eller en chokladkräm. Men nu glaserar vi istället.

Häll upp florsocker i en skål. Häll i smaksättningen och rör med en gaffel. Häll sedan i vatten, 1 msk i taget tills det blir en lagom tjock smet. Den ska gå att hälla över kakan, men inte rinna av kakan. Blir smeten lite lös så vänta en stund så tjocknar den för det mesta (beroende på HUR lös den är så klart).

De här kakorna ska ätas samma dag. Dagen efter blir de liksom vattniga och inte alls lika goda.

petitchoix2

4 Kommentarer

  1. Vad ska ugnen ha för värme bara en liten undran?

  2. Jag tackar då ska jag baka den imorgon.

  3. Mmm vad mkt gott man hittar på vägen till vispegröten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *