Sweet chili sås

Det är spännande det där med hur saker ofta är mycket enklare än vad jag tror. Jag menar majonnäs till exempel. Sedan vi fattade hur enkelt det är att göra majonnäs så köper vi aldrig färdig majonnäs, Det är superenkelt att göra själv och innehåller inga konstigheter när du gör det själv. Du har liksom full koll.

Idag skulle jag göra en asiatiskinspirerad torsk som skulle marinera i limesaft och tabasco. Det visade sig att inte fasiken hade vi någon tabasco hemma, så jag fick improvisera lite, det blev limesaft, wasabi och chilisås. Fungerade i alla fall. Till det hela så skulle det vara Sweet chilisås – som jag också trodde vi hade hemma. Vilket vi då alltså inte hade. Jag funderade på hur svårt det kunde vara att göra det själv egentligen och hittade ett recept på nätet. Med sex chilifrukter och dito många vitlöksklyftor. Dvs väldigt mycket sås. Så jag improviserade lite här också och krympte receptet rejält. Vi hade dessutom bara en chilifrukt hemma så det satte ju sina begränsningar redan där. Men improvisationen blev riktigt bra.

Sweet chili sås

Lite lagom till två eller en.

Ingredienser


1 röd chili
1 vitlöksklyfta
50-60 gram honung
1 msk vitvinsvinäger

Gör så här


Hacka chilin och vitlöksklyftan fint. Vill du ha det rejält starkt behåller du fröna, vill du ha det bara starkt tar du bort fröna innan du hackar chilin.

Häll honungen i en gryta och häll i den hackade chilin och vitlöksklyftan.

Värm på svag värme så att honungen blir ordentligt flytande. Blanda sedan i vinägerna.

Häll upp i en eller ett par små skålar och låt svalna innan servering.

Svårare än så var det inte!

Kommentera