Röd linssoppa med citronyoghurt

Hade råkat förköpa mig på röda linser. Plötsligt fanns det tre olika påsar i skåpet. Röda linser är gott och det går fort att tillaga dem, så jag tänkte att jag skulle leta upp ett recept på någonting att göra med åtminstone en del av de här linserna. Och jag hittade en soppa. Som var väldigt enkel att tillaga och som dessutom var väldigt god.

Även om vi båda gillar kött, och jag ska ärligen säga att för min egen del gillar jag kött väldigt mycket, så vill vi äta lite mer vegetariskt. Och emellanåt gör vi det nog både en och två gånger i veckan utan att ens tänka på det. När man tex lagar spagetti med tomatsås eller salviapasta eller något sådant, men emellanåt vill vi liksom äta vegetariskt mer uppsåtligt också. Vi testar lite recept då och då och det gäller att spara undan de goda så att de kan användas vid flera tillfällen. Detta var ett sådant recept. Och här sparas det undan. Sedan får jag väl erkänna att de där soppbilderna jag tar blir ganska enahanda, jag erkänner det. Samtidigt så blir det liksom trist utan någon bild alls. Så ni får nöja er med en tråkig bild.

linssoppa

4 portioner

Ingredienser


Soppa

1 röd chili
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
1 tsk spiskummin
1 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar (långt ord)
1 liter vatten
4 dl röda linser
salt och peppar

Citronyoghurt

2 dl turkisk yoghurt
1 tsk rivet citronskal
1 tsk citronsaft
1 vitlöksklyfta, pressad

Gör så här


Citronyoghurt

Börja med yoghurten – jag tycker alltid sånt där blir godare om det får stå en stund. Och den är ju enkel. Blanda allt i en skål och låt stå.

Soppa

Kärna ur chilifrukten. Finhacka sedan chilifrukten, löken och vitlöken.

Värm upp olivoljan. Fräs allt det hackade några minuter. Lägg sedan i tomatpuré och rör om lite.

Fyll på i grytan med vatten, buljongtärningar, linser, spiskummin och lagerblad.

Låt koka i 20 minuter – det blir en ganska tjock soppa.

Smaka av med salt och peppar.

Ät soppan med en klick av yoghurten.

Gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *