Röd linssoppa med citronyoghurt

Hade råkat förköpa mig på röda linser. Plötsligt fanns det tre olika påsar i skåpet. Röda linser är gott och det går fort att tillaga dem, så jag tänkte att jag skulle leta upp ett recept på någonting att göra med åtminstone en del av de här linserna. Och jag hittade en soppa. Som var väldigt enkel att tillaga och som dessutom var väldigt god.

Även om vi båda gillar kött, och jag ska ärligen säga att för min egen del gillar jag kött väldigt mycket, så vill vi äta lite mer vegetariskt. Och emellanåt gör vi det nog både en och två gånger i veckan utan att ens tänka på det. När man tex lagar spagetti med tomatsås eller salviapasta eller något sådant, men emellanåt vill vi liksom äta vegetariskt mer uppsåtligt också. Vi testar lite recept då och då och det gäller att spara undan de goda så att de kan användas vid flera tillfällen. Detta var ett sådant recept. Och här sparas det undan. Sedan får jag väl erkänna att de där soppbilderna jag tar blir ganska enahanda, jag erkänner det. Samtidigt så blir det liksom trist utan någon bild alls. Så ni får nöja er med en tråkig bild.

linssoppa

4 portioner

Ingredienser


Soppa

1 röd chili
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
1 tsk spiskummin
1 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar (långt ord)
1 liter vatten
4 dl röda linser
salt och peppar

Citronyoghurt

2 dl turkisk yoghurt
1 tsk rivet citronskal
1 tsk citronsaft
1 vitlöksklyfta, pressad

Gör så här


Citronyoghurt

Börja med yoghurten – jag tycker alltid sånt där blir godare om det får stå en stund. Och den är ju enkel. Blanda allt i en skål och låt stå.

Soppa

Kärna ur chilifrukten. Finhacka sedan chilifrukten, löken och vitlöken.

Värm upp olivoljan. Fräs allt det hackade några minuter. Lägg sedan i tomatpuré och rör om lite.

Fyll på i grytan med vatten, buljongtärningar, linser, spiskummin och lagerblad.

Låt koka i 20 minuter – det blir en ganska tjock soppa.

Smaka av med salt och peppar.

Ät soppan med en klick av yoghurten.

Gott!

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *