Gräddstuvad fänkål

Jag gillar fänkål, det är verkligen gott. Den där hinten av lakrits och ändå så fräscht. Förra året odlade jag till och med fänkål. Vi får väl se hur det kan bli nästa år. Hoppas på att innan det blir kallt bygga några nya pallkragar för att få bättre odlingsyta nästa år.

Och nu skulle vi äta fisk och jag hade fänkål i kylskåpet. Efter att ha googlat runt lite fick jag ihop följande. Som dessutom var riktigt gott. En blandning av olika recept och efter vad som finns hemma.

Gräddstuvad fänkål

Till två eller tre personer.

Ingredienser


1 stor fänkål
1 stor morot
2 schalottenlökar
Några kantareller (eller annan svamp)
3-4 kvistar timjan
1 dl vitt vin
2 dl grädde
salt och peppar

Gör så här


 Skiva fänkål, morot och schalottenlök tunt. Jag körde 1,3 mm på mandolinen.

Smält smör i botten av en kastrull och häll i grönsakerna plus svampen. Låt alltihop bryna i kastrullen på medeltemperatur.

Häll i vitt vin och timjan. Låt koka någon minut.

Häll i grädden och låt allt koka tills det blir lagom simmigt. Smaka av med salt och peppar.

Vi åt det med stekt röding och med ris som jag kokt med ratatouille-rester. Väldans smaskigt alltihop.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *