Gräddstuvad fänkål

Jag gillar fänkål, det är verkligen gott. Den där hinten av lakrits och ändå så fräscht. Förra året odlade jag till och med fänkål. Vi får väl se hur det kan bli nästa år. Hoppas på att innan det blir kallt bygga några nya pallkragar för att få bättre odlingsyta nästa år.

Och nu skulle vi äta fisk och jag hade fänkål i kylskåpet. Efter att ha googlat runt lite fick jag ihop följande. Som dessutom var riktigt gott. En blandning av olika recept och efter vad som finns hemma.

Gräddstuvad fänkål

Till två eller tre personer.

Ingredienser


1 stor fänkål
1 stor morot
2 schalottenlökar
Några kantareller (eller annan svamp)
3-4 kvistar timjan
1 dl vitt vin
2 dl grädde
salt och peppar

Gör så här


 Skiva fänkål, morot och schalottenlök tunt. Jag körde 1,3 mm på mandolinen.

Smält smör i botten av en kastrull och häll i grönsakerna plus svampen. Låt alltihop bryna i kastrullen på medeltemperatur.

Häll i vitt vin och timjan. Låt koka någon minut.

Häll i grädden och låt allt koka tills det blir lagom simmigt. Smaka av med salt och peppar.

Vi åt det med stekt röding och med ris som jag kokt med ratatouille-rester. Väldans smaskigt alltihop.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *