Snabb och enkel rabarberkaka

När vi flyttade in i huset så fanns det inte några rabarber på tomten. Vi köpte oss en rabarberplanta och planterade ner den i trädgården. Den växte, men inte så jättemycket. Förra sommaren flyttade vi plantan så att den fick mera sol och det verkar ha hjälpt. I år är plantan definitivt större även om det inte är stor. Vi har gjort en rabarberpaj och det finns fortfarande rabarber kvar. På midsommarafton så fick jag för mig att jag skulle baka något med rabarber, där var inte kvar så att jag kunde göra en paj, men där fanns så det räckte till en kaka.

Smeten till den här kakan gör du helt i grytan så den är relativt disksnäll dessutom.

Enkel och snabb rabarberkaka

Ingredienser


100 gr smör
ca 200 gr rabarber
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här


Sätt ugnen på 175 grader

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter.

Skiva rabarbern i tunna skivor.

Smält smöret i en gryta. När smöret fortfarande bubblar lägg i rabarbern och låt den koka lite i smöret.

Lägg i sockret och låt även det koka med lite i smöret.

Ta bort kastrullen från spisen och lägg ner vaniljsocker, mjöl och bakpulver utan att röra.

Knäck i äggen.

Rör sedan allt till dess att mjölet inte längre har några klumpar.

Häll ner smeten i formen och baka ca 30 minuter i 175 grader.

God att servera ljummen med glass, men god även kall.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

4 Kommentarer

  1. Den kakan måste jag prova görs!

  2. Rabarberkaka är gott Laughing 

    När det gäller ståndens storlek så tror jag inte bara det beror på var rabarbern står, utan också att olika sorter växer olika mycket. När vi flyttade hit fanns det ett par stånd som växte lite undanskymt. Vi flyttade ut dem i grönsakslandet, och de har växt som ogräs. Vi köpte också en sort som det inte skulle vara så mycket syra i, och av den blev det bara spinkiga pinnar och ståndet växte inte speciellt mycket, så den grävde vi upp igen…

    • Det kanske är det då? Nu när du skriver det så har jag för mig att den sorten vi har också är någon sådan där med mindre syra i. Kanske vi behöver köpa oss en sort till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *