Levain à la Asta

Grunden till det här brödet har jag hittat hos Sara bakar, där du hittar hur många härliga bröd som helst. Jag har dock skrivit om det lite för att passa mig. Tex så missade jag den första gången att jag skulle ha aktiv surdeg två gånger så när jag skulle sätta igång att baka saknade jag det, Har därför lagt till lite extra steg i mitt recept. Dessutom använder jag numera bara en surdeg, som är en blanding av råg och vete varför jag ändrar vetesurdeg till bara surdeg. Vilket alltså också innebär att det finns em del råg i mina limpor. Det tar ganska lång tid att baka de här bröden, men de blir väldigt goda.

Steg 1 (torsdag kväll)


Ta ut surdegsgrund och blanda ihop med mjöl och vatten så att det väger ca 300 gr. ( 200 gr till deg nästa dag och resten ska sparas till en ny surdeg)

Steg 2 (fredag morgon)


200 g aktiv surdeg
300 g vetemjöl, gärna ekologiskt
200 g vatten
Kör i blandaren i 5 minuter och låt stå varmt tills den är rejält bubblig

Ta resten av den aktiva surdegen och blanda med vatten och mjöl så att du har knappt 500 gr (400 gr till degen och resten till att spara till nästa bakning

Steg 3 (fredag kväll)


Ta den första degen och tillsätt
200 g vatten
350 g vetemjöl
kör i blandare i 5 minuter, och låt stå framme i inoljad plastlåda tills den dubblat sin storlek. Du har nu en levain som du kan baka med direkt, eller spara i kylen i några dagar.

Steg 4 (lördag morgon)


500 g vatten
1100 g vetemjöl
400 g aktiv surdeg
625 g levain
32 g salt

Kör allt utom salt i degblandare i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör på lite snabbare hastighet i ytterligare 5 minuter Kontrollera att degen är elastisk och går att dra ut till en tunn hinna.

Lägg degen i en inoljad plastlåda och låt den vila i 90 minuter. Sedan viker du degen en gång från varje håll, dra ut degen ordentligt när du viker. Låt den vila i 90 minuter till, den ska i princip vara färdigjäst när du välter ut den ur lådan ut på mjölat bakbord.

Dela degen i tre eller fyra bitar. Ta varje degbit och vik in kanterna mot mitten, försiktigt så att du inte pressar ur luften. Lägg med skarven neråt på en extremt välmjölad plåt . Låt stå framme en stund och sätt sedan in i kylen över natten. (Med mitt tidsschema står de i kylen någon gång från lördag eftermiddag och sedan över natten, men det fungerar det också, om jag inte gör så här har jag ingen aning om hur jag någonsin skulle få ihop de här bröden, det är i så fall om man gör levaindegen några dagar innan)

Steg 5 (söndag morgon)


Sätt ugnen på 275°, gärna med baksten eller en plåt inne. Vänd upp bröden på en mjölad träskiva eller brödspade med hjälp av en spackelspade så att de inte fastnar i plåten. Skjutsa in dem på den varma stenen/plåten, spruta in vatten och sänk värmen till 240°. Baka i 35–40 minuter. Titta in i ugnen och se hur fint de spricker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *