Granola

Jag är en sådan person som inte tycker om frukost. Men jag vet hur viktigt det är och hur seg jag blir på förmiddagen om jag inte äter frukost så jag äter det ändå. Men till skillnad från de flesta andra (som jag förstått det i alla fall) så vill jag inte alltid ha samma frukost. Och det går inte heller med vad som helst, vissa saker går bara inte att svälja. Det kan vara som så att jag käkar gröt under en period för att sedan märka att plötslgit en morgon går det bara inte att svälja. Då får jag hitta på något annat. Just nu är det frukt med lättvaniljyoghurt och müsli. Jag vill gärna ha lite krispig müsli så jag köper ibland lite olika varianter från Renée Voltaire. Nu har jag dock testat att göra min krispiga müsli själv och letet recept på Granola som det heter när man rostar flingorna. Jag har blandat lite olika recept på nätet och även läst på paketen från Renée Voltaire och den blev jättegod! Så den ska jag göra flera gånger.

Granola

Ingredienser


10 dl havregryn
1 pkt boveteflingor
1-2 dl pumpafrön
1-2 dl solrosfrön
2,5 dl äppeljuice
1 dl honung
(om man vill 1-2 msk råsocker, ger lite god smak)
1 msk kanel
1 msk kardemumma (jag kunde inte välja så jag har både kanel och kardemumma, man kan ha endera eller ingen alls)
2-3 dl rostad mandel
2-3 dl rostade hasselnötter
hyvlad och rostad kokos
qunioapuffar
torkade dadlar
torkade tranbär
russin
eller annan torkad frukt som man känner för

Gör så här


Rosta mandel
Lägg mandel i en metallform så att den precis täcker botten. Ställ in formen i en kall ugn. Sätt ungen på 175 grader (varmluft). När ugnen blivit varm smaka på en mandel. Troligen är de klara om inte låt dem vara inne bara någon minut till. Ta ut och låt mandeln svalna. Hacka grovt om du inte vill ha dem hela. Lämna ugnen på.

Rosta hasselnötter
Häll ut hasselnötterna på en form och ställ in dem i ugnen som är på 175 grader (varmluft). Låt dem vara i ugnen ca 10 minuter. Låt dem svalna och gnugga sedan bort skalet mellan händerna. Låt ugnen vara på.

Rosta gryn mm
Blanda gryn och frön i en stor bytta.

Blanda äppeljuice, honung, kanel och kardemumma ordentligt. Häll sedan vätskan över grynen och blanda ordentligt. Lägg bakplåtspapper på två djupa plåtar och fördela blandningen på plåtarna.

Rosta blandningen i 15-20 minuter. Rör då och då. Ta sedan ut plåtarna och låt det svalna.

Blanda alla ingredienser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *