Granola

Jag är en sådan person som inte tycker om frukost. Men jag vet hur viktigt det är och hur seg jag blir på förmiddagen om jag inte äter frukost så jag äter det ändå. Men till skillnad från de flesta andra (som jag förstått det i alla fall) så vill jag inte alltid ha samma frukost. Och det går inte heller med vad som helst, vissa saker går bara inte att svälja. Det kan vara som så att jag käkar gröt under en period för att sedan märka att plötslgit en morgon går det bara inte att svälja. Då får jag hitta på något annat. Just nu är det frukt med lättvaniljyoghurt och müsli. Jag vill gärna ha lite krispig müsli så jag köper ibland lite olika varianter från Renée Voltaire. Nu har jag dock testat att göra min krispiga müsli själv och letet recept på Granola som det heter när man rostar flingorna. Jag har blandat lite olika recept på nätet och även läst på paketen från Renée Voltaire och den blev jättegod! Så den ska jag göra flera gånger.

Granola

Ingredienser


10 dl havregryn
1 pkt boveteflingor
1-2 dl pumpafrön
1-2 dl solrosfrön
2,5 dl äppeljuice
1 dl honung
(om man vill 1-2 msk råsocker, ger lite god smak)
1 msk kanel
1 msk kardemumma (jag kunde inte välja så jag har både kanel och kardemumma, man kan ha endera eller ingen alls)
2-3 dl rostad mandel
2-3 dl rostade hasselnötter
hyvlad och rostad kokos
qunioapuffar
torkade dadlar
torkade tranbär
russin
eller annan torkad frukt som man känner för

Gör så här


Rosta mandel
Lägg mandel i en metallform så att den precis täcker botten. Ställ in formen i en kall ugn. Sätt ungen på 175 grader (varmluft). När ugnen blivit varm smaka på en mandel. Troligen är de klara om inte låt dem vara inne bara någon minut till. Ta ut och låt mandeln svalna. Hacka grovt om du inte vill ha dem hela. Lämna ugnen på.

Rosta hasselnötter
Häll ut hasselnötterna på en form och ställ in dem i ugnen som är på 175 grader (varmluft). Låt dem vara i ugnen ca 10 minuter. Låt dem svalna och gnugga sedan bort skalet mellan händerna. Låt ugnen vara på.

Rosta gryn mm
Blanda gryn och frön i en stor bytta.

Blanda äppeljuice, honung, kanel och kardemumma ordentligt. Häll sedan vätskan över grynen och blanda ordentligt. Lägg bakplåtspapper på två djupa plåtar och fördela blandningen på plåtarna.

Rosta blandningen i 15-20 minuter. Rör då och då. Ta sedan ut plåtarna och låt det svalna.

Blanda alla ingredienser.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *