Dhal – Indisk linsgryta

Vi tycker det är allt mer otrevligt att på TV se hur djurhållning kan gå till. Detta gör att vi mer och mer försöker köpa ekologiskt kött och i de fall det finns i närheten köper det direkt från gården. En annan åtgärd vi diskuterat är att öka på våra vegetariska rätter. Inte så långt från vårt arbete finns det en indisk restaurang och de brukar servera dhal, som är en linsgryta. Den tycker jag är väldigt god och jag har därför letat efter ett bra recept på en sådan. Hittat recept lite här och var på nätet och sparat undan. Den här varianten är verkligen jättegott. Eftersmaken i munnen är fantastisk. Åtminstone tycker jag så själv.

Da

Ingredienser


1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1 röd chili, finhackad med kärnorna kvar
4 dl röda linser (eller ta 5 om det är det som finns i paketet)
1 burk krossade tomater
1 stor påse färsk eller fryst bladspenat
4 dl vatten (5 dl om du tar 5 dl linser)
1 burk kokosmjölk
2 morötter, skurna i bitar
1 tumstor bit ingefära, riven eller finhackad
1 tsk garam masala
1 tsk korianderpulver
1/2 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
1 krm gul curry
Saft från en lime

Yoghurt
3-4 dl turkisk yoghurt
1 kruka finhackad mynta
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk garam masala pulver
1 tomat skuren i små bitar

Gör så här


Blanda allt som skall vara i yoghurten och ställ in i kylskåpet.
Häll oljan i en kastrull. Stek lök, morötter, vitlök, ingefära, morötter och chili tills det börjar bli mjukt och få lite färg. Häll i alla kryddor och fortsätt att steka tills röran fått lite mera färg och doftar riktigt gott.

Häll i linserna och låt dem steka ihop med röran någon minut. Häll sedan i vatten, kokosmjölk och tomater. Rör ordentligt så att inte linser fastnar i botten av grytan.

Låt allt koka i ca 20 minuter tills linserna börja lösa upp sig. Häll då i limejuicen och spenaten och låt koka tills spenaten blivit mjuk. Är grytan för tjock späd med vatten. Använd inte lock eftersom spenaten då förlorar färg.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris och yoghurtblandning.

En kommentar

  1. Pingback: Att röra i en gryta – Asta på vift…

Kommentera