Grötbullar

Grötbullar har jag läst om och länge velat testa. Nu äntligen blev det av. Inte för jag hade någon överbliven havregrynsgröt som det stod att man skulle ha. Jag äter inte havregrynsgröt, det har en gruvligt läskig konsistens, men jag kokte en sats för att kunna baka de här bullarna. Jag satte i lite grahamsmjöl också och satte dit frön på bullarna. Det är alltid gott med frön på matbullar. Det blir en liten nötig smak som passar bra till bröd. Bullarna blev goda tycker jag. Lite kul idé det där med havregrynsgröt som grund för bullarna.
Grötbullar

Ingredienser


3 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
150 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 dl sirap
5 dl grahamsmjöl
ca 1,5 dl vetemjöl
Frön efter behag

Gör så här


Koka havregrynsgröt av vatten, havregryn och salt. När gröten är klar och fortfarande varm, rör ner smöret.

Häll över i en bunke. Häll i mjölk och sirap. Låt det svalna tills det blir fingervarmt. Rör då i jästen.

Häll i mjölet. Det ska bli en inte alltför fast deg. För min del innebar det ca 2 l mjöl.

Jäs i 45 minuter.

Gör bullar av smeten och rulla dem i lite frön. Lägg dem sedan på en plåt. Jäs till dubbel storlek. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

Grädda i 10-15 minuter.

 

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *