Grötbullar

Grötbullar har jag läst om och länge velat testa. Nu äntligen blev det av. Inte för jag hade någon överbliven havregrynsgröt som det stod att man skulle ha. Jag äter inte havregrynsgröt, det har en gruvligt läskig konsistens, men jag kokte en sats för att kunna baka de här bullarna. Jag satte i lite grahamsmjöl också och satte dit frön på bullarna. Det är alltid gott med frön på matbullar. Det blir en liten nötig smak som passar bra till bröd. Bullarna blev goda tycker jag. Lite kul idé det där med havregrynsgröt som grund för bullarna.
Grötbullar

Ingredienser


3 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
150 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 dl sirap
5 dl grahamsmjöl
ca 1,5 dl vetemjöl
Frön efter behag

Gör så här


Koka havregrynsgröt av vatten, havregryn och salt. När gröten är klar och fortfarande varm, rör ner smöret.

Häll över i en bunke. Häll i mjölk och sirap. Låt det svalna tills det blir fingervarmt. Rör då i jästen.

Häll i mjölet. Det ska bli en inte alltför fast deg. För min del innebar det ca 2 l mjöl.

Jäs i 45 minuter.

Gör bullar av smeten och rulla dem i lite frön. Lägg dem sedan på en plåt. Jäs till dubbel storlek. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

Grädda i 10-15 minuter.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *