Kalasgoda maränger

Jag har läst bloggar om de som försöker att baka den perfekta surdegsbaguetten. Vilket jag alltid undrat lite över för vi äter i princip aldrig baguetter. Kanske en gång per år. Så jag brukar fundera på varför de valt just att få fram den perfekta baguetten och tycker att de är nästan lite töntiga. Hålla på med något så onödigt.

Vad jag då glömmer är alla mina egna försök att baka den perfekta marängen. Trots att vi egentligen aldrig äter maränger utom när jag håller på att testa någon ny variant. Men varje gång jag gjort något med äggulor och får äggvitor över så försöker jag baka maränger. Så vem är jag att döma dem som ska få fram den perfekta surdegsbaguetten. Jag får hoppas att de lyckas.

Själv tror jag att jag nådde mitt mål igår. Jag tror faktiskt att jag hittat det ultimata marängreceptet! Jag har testat ett antal. Att bara vispa äggvitorna med socker fungerar, men jag har inte tyckt att det  blir riktigt bra. De blir inte riktigt sega i mitten. Helt enkelt inte riktigt bra. Sedan har jag ett antal gånger testat varianten att man ska vispa äggvitorna över ett vattenbad tills de får en temperatur av ungefär 65 grader och sedan fortsätta vispa tills smeten blir kall. De flesta gångerna jag har gjort så har jag fått superfina maränger. Krispiga utanpå och lite lagom sega i mitten. Ett bra recept. Men alltså, att stå och vispa över ett vattenbad! Och samtidigt mäta temperaturen. Vid ett tillfälle jag gjorde det lyckades jag få in termometern i elvispen och förstörde elvispen. Kontentan, bra recept, men lite komplicerat, åtminstone för en klantskalle som jag. Igår testade jag en ny variant. Betydligt enklare. Och superresultat. Så nu hamnar äntligen ett marängrecept i min samling. Det här har kommit hit för att stanna!

maranger

Ingredienser


4 äggvitor
1 1/2 dl socker

Sockerlag;
1 1/2 dl socker
1 dl vatten

Gör så här


Sätt ugnen på 130 grader om du har varmluft och 150 grader om du har en vanlig ugn

Vispa äggvitorna och sockret i en bunke. Vispa ca 10 minuter. För min del kör jag igång min Kitchenaid eftersom jag inte har lust att stå och hålla i elvispen (den nya elvispen som vi fick köpa efter att den gamla blev förstörd)

Häll under tiden ingredienserna till sockerlagen i en gryta och låt det koka upp. Det ska koka tills sockret har lösts upp och lagen blivit helt genomskinlig.

Häll den kokande sockerlagen i bunken med äggvitefluffet. Låt gärna vispen gå under tiden. Fortsätt sedan att vispa i 15 minuter till.

Vill du ha lite choklad i som jag gjort på bilden, smält ca 50-70 gram mörk choklad och rör det sedan lite försiktigt ner i den färdiga smeten. Rör inte för mycket, vitsen är att det ska vara lite oblandat.

Gör maränghögar med skedar eller spritsa ut smeten. Baka dem i 45-55 minuter.

Njut sedan av perfekta maränger.

Förhoppningsvis.

2 Kommentarer

 1. Oj, tack! Som du vet, så bakar jag just nu i högvarv och letar efter recept som dels kan bakas i tid och som är ängla smarriga.

  Maräng recept är en av recept som jag har letat efter. Tusen tack. Nu skall jag testa det under helgen!!!!

  Jag har inte heller hunnit med surdegsbak utan bara bakat vanligt, men som du skriver – det är så inne just nu att man måste prova. Inte minst om smaken är som lovas och även hållbarhet. Nu puttrar det små smått i en glasburk början till syrdegsrot … jag undrar hur det går – inte lika mycket bubblor som i bilden i Baka Bröd boken – men jag skall ge den lite extra tid. Gilla också tanken att det skall ta tid med bakningen.

  Jag måste be om ursäkt att jag inte har tittat in tidigare. Stängde helt enkelt datamaskinen för en liten stud och försökte vara med familjen lite mera. Nu är dock mysstunderna minee blått. Barnen i skolan och mannen i sina all eviga resor där han är borta alla dagarna i veckan. Jag kommer nog alldrig bli van med det och inte barnen heller, men vi får bita tänderna ihop.

  Nu skall jag lsa din blogg lite mera och titta vad jag har missat under sista månaden.

  Ett stort kram

  Nina

   

  • Ibland behöver man stanna upp och tänka efter. Så är det bara.

   Jag har i och för sig bakat mycket med surdeg, under ganska många år faktiskt. Men det jag alltid har så svårt att förstå är just varför det är så viktigt att få till en fin baguette?? Vi äter dem i princip aldrig, hos oss är det antingen bullar eler bröd som går åt. Inte baguetter. Men det är å andra sidan så mycket här i livet som jag inte förstår.

   Lycka till med baket!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *