Vispegröt

När vi växte upp fick vi alltid vispegröt när lingonen var mogna i skogen. Eller om mamma fått tag i röda vinbär. Till det hade vi gräddmjölk, dvs vanlig mjölk som man blandat lite visp-eller kaffegrädde i. Och det var fest varje gång för vi tyckte det var så himla gott. Det tycker jag fortfarande. Jag har tänkt lägga ut receptet här hur många gånger som helst för att ha det lättillgängligt, men glömmer konstant. Nu finns det i alla fall här. Jag har sett på nätet att det finns olika sätt att göra vispegröt, men så här gjorde min mamma och så här gör jag (förutom att mamma alltid vispade för hand och det gör INTE jag).

Vispegröt

Ingredienser


Lingon eller röda vinbär(svarta fungerar också, se nedan)
Vatten
Mannagryn 1,5 dl per 1 l vätska
ca 1 dl socker till 1 l vätska

Gör så här


Plocka dina bär, de behöver inte vara så finrensade, i vart fall med  vinbär är det helt OK att ha lite blad kvar. Häll dem i en gryta och häll på vatten så att det täcker bären och lite till.

Vispegröt Lägg på ett lock och låt det koka tills bären är urkokta och bleka.

Sila sedan bort bären, men se till att pressa ordentligt med en sked så att man får ut allt det gotta ur bären.

Mät upp hur mycket vätska det blir. Häll sedan ner vätskan i grytan och koka upp den. Låt den småkoka samtidigt som du häller i socker. Det är svårt att säga exakt hur mycket eftersom det beror på hur sura bären är. Smaka helt enkelt av tills du tycker det är lagom sött.

När det är lagom sött kokar du helt enkelt mannagrynsgröt. Ca 1,5 dl mannagryn per 1 l vätska ska det vara. Det är därför det är viktigt att mäta upp hur mycket vätska du har så att du sedan kan räkna ut hur mycket mannagryn som behövs.

När gröten är färdigkokt ska den vispas till den blir sval. Jag häller över den i min Kitchenaid och låter den sköta jobbet.

2015-07-30_01-38-05
2015-07-30_01-35-07
Och det är bara att låta den köra tills jag får ett luftigt ljusrosa fluff.

vispegrot

Det rosa fluffet äter du sedan med mjölk eller gräddmjölk (dvs mjölk blandat med lite visp- eller kaffegrädde). Mums. Jag har även testat att göra det på svarta vinbär och även det var väldigt gott.

En kommentar

  1. Pingback: Vackert | Asta på vift…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *