Fänkålssås

Nu börjar det här likna en matlagningsblogg, men idag hittade jag en SÅ god sås och jag måste se till att receptet blir sparat. Jag har ju testat att odla fänkål i trådgården och några av dem har blivit riktigt fina. Därför letade jag idag efter ett recept med fänkål och lax och hittade det här receptet. Så jag plockade en fänkål och två schalottenlökar i trädgården och satte igång. Det känns väldigt fint att kunna plocka grönsaker i trädgården. Det känns lite rikt och redigt på något sätt. Något som finns i generna förmodar jag.

Resultatet blev i alla fall en väldigt god sås som passade utmärkt till lax och som nog skulle kunna ätas som soppa.

fankalssas

Ingredienser


1 msk smör
0,5 gul lök (alt 2 schalottenlökar)
1 fänkål (är det en färsk så ta med den fina ”dillen” också)
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl creme fraiche

salt, peppar

Gör så här


Finhacka löken och fräs den mjuk i smör.

Dela fänkålen i mindre bitar och häll sedan ner fänkålsbitarna i löken. Låt det hela fräsa en liten stund. Häll sedan på varmt vatten och buljong.

Låt koka tills fänkålen blivit mjuk.

Mixa såsen. Häll tillbaka den i kastrullen och ställ kastrullen på plattan. VIspa ner creme fraiche och värm upp såsen. Smaka av med salt och peppar. Jag hade inte någon creme fraiche hemma utan använde en dl vispgrädde istället och det blev gott det också.

2 Kommentarer

  1. Såsen är jättegod tror jag nog!

    Vore roligt att prova själv med egenodlad fänkål. Men jag har aldrig provat på att odla fänkål. Är det svårt? Ska plantorna förgros inomhus?

    • Man kan säkert förgro inne. Men jag satte dem direkt utomhus. Jag har fått lära mig att det gäller att inte plantera dem för tidigt. Det får inte bli en kallperiod efter att de börjat gro för då kan man riskera att det inte blir någon”fot”på fänkålen. Utan så ganska sent och så låta den stå ute sent istället.

Kommentera