Glacerad högrev

I somras köpte jag Expressen för att få tag i matbilagan. I matbilagan hittade jag ett recept som jag var tvungen att testa. Kött som skulle vara i ugnen 12-15 timmar. Och det var supergott! Köttet bara föll i bitar och var mörare än mört. Inte förrän lite senare har jag fattat att det är lite inne med att långbaka kött. Eller Slowcook som det visst kallas. Men jag förstår varför det är inne. Ta en bit segt kött, stek det i massor av timmar och du har finemangskött. Gäller att planera middagen i tid bara.

Glacerad högrev

Vi åt det som ”söndagsstek”, med potatis och sås som jag gjorde på skyn. Men är säkert gott ihop med en sallad också.

Ingredienser


1/2-1 1/2 kg högrev, fransyska, märgpipa eller innanlår
salt och peppar
rödvin

Glace:

3 dl rödvin
2 dl råsocker
1/2 dl balsamvinäger

Gör så här


Sätt ugnen på 120 grader.

Gnid in steken rikligt med salt och peppar. Och det SKA vara rikligt, annars blir det inte någon smak.

Lägg köttet i en form med höga kanter, skålen ska inte vara mycket större än köttbiten. Eftersom det ska vin i så ska det inte vara en plåtform

Slå på rödvin till hälften av kanten. Ta en bit folie och täck över som ett lock så att det blir tätt. Lämna steken i ugnen i minst 7 timmar. Gärna 12-15 timmar. Jag körde den senare varianten, dvs mellan 12 och 15 tmmar och det ångrar jag inte.

Ta ut steken.

Glace
Koka ihop glacens ingrediens till något trögflytande konsistens. Akta fingrarna för det bli väldigt varmt.

Häll glacen över den hela högreven. Låt svalna en aning. Vi servering riv av bitar från köttet. Det går inte att skära i skivor.

2 Kommentarer

  1. Åh, det där lät riktigt gott!

    Jag tror jag måste prova receptet också – kanske redan under helgen – men har en fråga.

    Rödvinet till glacen, är det vinet från ugnsformen? Alltså, återanvände du det när köttet var färdigt eller tog du 3 nya dl ur flaskan? Kanske var det inget kvar av vinet i formen efter 12 timmar i ugnen (trots folien)?

    • Nej, vinet i glacen är nytt vin. Där är mycket vätska runt köttet eftersom du har formen helt täckt med folie. Jag använde däremot den skyn till att göra sås med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *