Kardemummabullar

Jag följer en blogg som heter Sara bakar . Sara är en tjej som uppfyllt en dröm om att öppna ett eget bageri. Och som bjuder på recept emellanåt. Häromdagen så hade hon ett recept på kardemummabullar. Och eftersom jag älskar kardemumma, som den halvfinne jag är, så var jag bara tvungen att baka dem. Och de var SÅ goda. De här ska bakas igen och eftersom jag lärde mig lite så skriver jag ner receptet här, med de ändringar som passar för mig och min ugn, för att ha det till nästa gång.

Kardemummabullarjpg

 

Ingredienser


Vetedeg
500 g kall mjölk
1100 g vetemjöl med hög proteinhalt (jag körde med vetemjöl special)
200 g socker
200 g mjukt smör
50 g jäst
8 g salt
20 g grovmalen kardemumma

Smörfyllning
200 g mjukt smör
100 g strösocker
100 g farinsocker

Kardemummasocker
50 g socker
1 tsk grovmalen kardemumma

Sockerlag
Lös upp 100 g socker i 100 g kokhett vatten. Sara föreslår att man kan lägga i en torkad vaniljstång för lite extra smak. Själv hällde jag i lite koncentrerat vaniljpulver.

 

Gör så här


Lös upp jästen.

Häll i resten av ingredienserna till vetedegen och knåda i maskin 20-25 minuter. Degen ska vara elastisk.

Dela degen i två lika stora delar som du rundriver och sedan lägger in i kylskåpet där du låter dem vila i 30 minuter. Detta gör degen lättare att kavla.

Kavla sedan ut degbitarna en och en. Bitarna ska bli ca 40 cm breda. Bred på ordentligt med fyllning på två tredjedelar av degen och vik sedan degen i ett treslag. Dvs det blir tre lager deg. Skär sedan i strimlor som ska väga 60-80 gram styck. Ca 15 för varje längd.

Tvinna till en knut. Det här tyckte jag var svårt. Hittade en film som visar lite hur man kan göra. Sara skriver så här: ”Tvinna strimlan och snurra ihop den till en knut. Tänk dig att du ska göra ett garnnystan och att bullen ska ha lite spänst att jäsa uppåt.”

Lägg varje bulle i en bullform (går faktiskt lika bra utan).

Jäs till dubbel storlek.

Värm ugnen till 230 grader.

Pensla bullarna med vispat ägg och baka dem sedan i 12-15 minuter ( i vår ugn Saras recept säger 5-8 minuter). När du tar ut dem ska du direkt pensla med sockerlag och sedan strö på kardemummasocker.

Sockerlagen kan kännas överflödig, men gör att bullen inte torkar ut. Och det stämmer verkligen!!!

2 Kommentarer

  1. Det ser riktigt gott ut. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *